10 najboljih svjetskih gradova za ljubitelje kave

Postoje gradovi koji su prepoznatljivi po kulturi kave, a ovo su neki od najboljih svjetskih gradova za nas kavoljupce. Kada ćete planirati svoju sljedeću turističku destinaciju, a važno vam je da u njoj imate svoj kutak za mirno ispijanje kavice, uzmite u obzir ove destinacije.

Havana, Cuba

 

Nakon pada proizvodnje kubanske kave uslijed lošeg vremena i smanjenja državnog proračuna, gospodarstvo i industrija ponovno rastu. U gradu, mnogi lokali melju zrna kave donesene izravno s planina Escambray i Sierra Maestra, čineći ih jednom od najboljih kava koja se može dobiti.

Bivši britanski zastupnik i ministar financija Phillip Oppenheim toliko voli kubansku kavu da je uložio milijune da Kuba postane najveći svjetski izvoznik kave. Budući da je Havana Kubanski glavni grad samo je pitanje vremena kada će prvi put u ovom području doći do velikog razvoja i rasta turizma i gospodarstva. Stari grad u Havani pun je kafića kao što su Café El Escorial i Café de las Infusiones gdje se tradicionalna kava savršeno proizvodi.

Melbourne, Australia

Gotovo je nemoguće popiti lošu šalicu kave u Melbourneu. Šetnje po lokalnim kafićima privući će turiste, a lokalni stanovnici radije odlaze u popularne trgovine kao što su Axil Coffeehouse Roasters u Hawthorn području Sjevernog Melbournea i Dead Man Espresso na jugu. Trgovine kao što su Market Lane Coffee , peku i poslužuju kavu od najboljih uzgajivača kave na svijetu.

Taipei, Taiwan

Snažna kultura kave u Taipei i obilje jedinstvenih kafića pomažu da dođe na popis najboljih gradova kave. Zrno kave ovdje je visokokvalitetno, svježe prženo i sporo se kuha za najbolji okus.

Nezavisne kavane kao što su Barbie Café, Paper Plane i Melange imaju kultnu praksu. Smart Traveler ih rangira među najboljima na svijetu, bez sumnje dijelom zbog zrna dostupnih na Tajvanu.

Prema izvješćima, godišnja stopa rasta zrna kave je viša od 7%, a očekuje se da će tržište porasti za 15%. Tajvanska konzumacija kave je 400% viša nego u 1990-ima i dosegla je prosječno 100 šalica godišnje po stanovniku. To je grad koji je posvećen kavi, a to pokazuje i porast malih kafića i trgovačkih lanaca.

San Francisco, California

San Francisco ima najviše kafića od bilo kojeg američkog grada prema WalletHubu, a Foursquare podaci pokazuju da je peti ukupno u SAD-u za indie coffee shops poput Blue Bottle – najvećeg u gradu. Caffe Trieste poslužuje kavu lokalnim stanovnicima još od 1950-ih. Ovo su samo neki od razloga zašto se San Francisco smatra jednim od najboljih gradova za kavu na svijetu.

Rim, Italija

Rim je uvijek na vrhu popisa kada je riječ o gradovima s najboljom kavom. Rimljani piju pet pa čak i više šalica kave dnevno. Rim definira način na koji ostatak svijeta pije kavu. Cappuccino, latte i macchiato su talijanski termini, a popiti kavu u Italiji je pravi doživljaj. David Downie, pariški pisac, smatra Caffe Sant’Eustachio jedan od najboljih kafića na svijetu.

Honolulu, Hawaii

Kona kava, s Hawaii’s Big Island, uzgaja se u zemljištu bogatom mineralima, zahvaljujući vulkanima otoka i vrućem suncu, što rezultira jedinstvenim okusom.

Reykjavik, Island

Skandinavci imaju najveću potrošnju kave po stanovniku na globalnoj razini. Neki kažu kako odanost prema kavi ovdje graniči s fanatizmom. Jedan od favorita je Kaffismiðja Íslands, gdje se kava prži na pari i nećete naći bolju šalicu kave u Reykjaviku.

Beč, Austria

Jedna poznata globalna tvrtka uvrstila je Beč na broj jedan kao grad s najvišom kvalitetom života četiri godine zaredom, što je rezultat porasta životnog standarda grada, napredne infrastrukture, niskog kriminala, povijesti i kulture. Dio te kulture uključuje i kavu.

UNESCO je uvrstio bečke coffee shopove kao neprocjenjiv dio gradske baštine. Bečki povijesni kafići su legendarni i to nije iznenađenje s obzirom da je proces filtriranja kave navodno izumljen u Imperial Cityju 1683. Grad ima veliki broj kafića, uključujući glasoviti Café Central, koji se smatra jednim od najljepših u svijetu i Aida, mali lanac od trideset kafića u stilu 50-ih godina, koji je postigao kultni status u gradu.

Vancuver, Kanada

Nezavisni i mali lanci kafića žele pokazati zanimljive vrste kave i razne druge tehnike kuhanja kave. Milano Coffee, osvojio je nagradu za svoju kavu i donio moderan i jedinstven pristup europskom espressu u Vancouveru. Milano je osvojio i tri zlatne medalje iz Međunarodnog instituta degustatora kave u Italiji.
Addis Ababa, Etiopia

Etiopija je rodno mjesto kave. Dvije glavne vrste biljaka kave su Arabica i Robusta. Etiopija je sedmi najveći proizvođač kave na svijetu i ima 5000 različitih usjeva kave Arabica, dok druge zemlje poput Brazila i Kolumbije imaju samo 20. Dakle, nema sumnje da će kava koju ćete dobiti u Etiopiji biti jako dobra. Tradicionalna etiopska kava pržena je ručno i kuha se u tradicionalnom loncu za kavu. U kafićima kao što su Tomoca i Mokarara u Addis Abebi možete sudjelovati u etiopskoj ceremoniji kave što bi trebalo biti sastavni dio bilo kojeg istraživanja etiopske kulture.

Written by kava