5 naših najčitanijih članaka u 2016. godini

Nema ništa ljepšeg nego dočekati novi dan uz mirisnu šalicu skuhane kave. Ona je dobra startna pozicija za novi dan, ali i za početak nekih novih priča ili, u ovom slučaju, nove godine. Ako ste kavopija, vjerujemo da je taj mirisni užitak s vama bio u najtežim, ali i najboljim trenutcima tijekom godine. Sada kada smo dočekali novu godinu, uz šalicu svježe kave spremni smo uhvatiti se posla i prisjetiti se top tema iz 2016. godine te onih članaka u kojima smo dodatno proširili znanje o našem najdražem piću. Od kuda kava dolazi, kako se transportira, kako je treba pravilno pripremiti te zašto ne biste trebali bacati talog kave nakon što je popijete – samo su od nekih pitanja na koja smo dali odgovor u prošloj godini!

1. Kako je nastala kava? Saznajte sve o povijesti kave

Najčešće korištena legenda o otkriću kave, ujedno je i najzanimljivija priča, te doseže u davnu 300. godinu prije Krista. Glavni lik priče je etiopijski pastir Kaldij koji je tijekom jednog dana čuvanja svojih koza, primijetio kako se njegovo stado ponaša neobično živahno i veselo nakon što su pojeli dio crvenih bobica s grma.

Njihov pastir je odlučio isprobati te iste bobice da vidi o čemu je riječ, a kasnije je te bobice podijelio i sa svećenicima koji su osjetili neobičnu količinu energiju i snažnu budnost tijekom večernjih molitvi. Ostalo je postalo povijest.

Vjerovali u ovu legendu ili ne, s druge strane te legende postoje i znanstvena otkrića koja idu puno dalje u povijest, točnije u razdoblje oko 900. godine prije Krista. Arheolozi su pronašli dokaze o korištenju kave kao lijeka u arapskom svijetu.

Ako vas zanima za kakva liječenja se koristila kava, kako se proširio uzgoj kave, kada su nastale prve kavane u svijetu i ostali detalji iz povijesti kave, pročitajte ga u našem članku o povijesti kave.

2. Najneobičnije tradicionalne kave u svijetu

Što se sve može kriti u šalici kave? To može biti alkohol, jaje, sir… Neki kavu pripremaju za jednu minutu, dok je drugi pripremaju sat vremena! Brojne su kombinacije diljem svijeta ovisno o samoj tradiciji određene zemlje. Kako god bilo, jedno je sigurno – kava je gotovo u svakoj kulturi neizbježan napitak!

Mi u Hrvatskoj nismo jedini narod-kavopije u čijim šalicama dominiraju turska kava ili kava s mlijekom. Iste navike dijelimo s Francuzima, Argentincima, Australcima i dalekim Novo Zelanđanima. S druge strane, od nas se poprilično razlikuju u zemljama poput Vijetnama ili Etiopije.

Svaka zemlja svijeta ima svoju autentičnu priču o tome kako i zašto su započeli s ispijanjem kave, a u našem članku o najneobičnijim tradicijama vezanim za kavu, pronaći ćete mnogo zanimljivih, iznenađujućih, a možda i inspirirajućih informacija!

3. Što je specialty kava i zašto je ona novi trend na tržištu?

Kvalitetna kava napokon postaje prepoznata i dobiva svoje mjesto na tronu. Za vrhunsku kavu, odnosno specialty kavu, prvi put se spominje u 1974. godini, a radi se o kavi koja je na poseban način uzgojena, tretirana i izrađena. Takva kava je daleko boljeg okusa i kvalitetnijeg karaktera od drugih kava.

Drugim riječima, to je kava koja treba zadovoljavati određene kriterije i proći testiranja kako bi se prozvala vrhunskom kavom. Prema strogim pravilima, zelena svježe ubrana zrnca ne bi smjela imati više od 5 punih defekata (oštećenja ili drugih nečistoća) u 300 grama kave. Zrna moraju biti točno određene veličine, karakterističnog izgleda i s vlažnosti između 9 i 13%. Uz to, niti jedno zrno ne bi smjelo biti nezrelo.

Kako bi se svi ti uvjeti realizirali, potrebno je puno više od dobrih klimatskih uvjeta i nadmorske visine na kojoj se uzgaja kava. Dakle, njezina velika posebnost leži upravo u cijelom procesu uzgoja, izvoza, prženja i konzumiranja. Radi se o jedinstvenom lancu proizvodnje u kojem svaki dio tog procesa obavljaju specijalizirani pojedinci koji razumiju ne samo uživanje u dobroj kavi nego i njezinu umjetnost i povijest – od uzgajivača preko pržioničara do barista.

Ako te zanima razlika između specialty kave u odnosu na druge kave, poput premium ili regularne komercijalne kave te koja je uloga svake pojedine karike u ovom lancu kvalitetne kave, pročitaj naš blog o detaljima ove vrhunske kave.

4. Kada je najbolje vrijeme za piti kavu?

Je li vam se ikada dogodilo da ste popili kavu, ali se niste osjećali nešto previše budnima ili ste pak bili još manje energičniji? Sigurni smo da ste se našli u takvoj situaciji! No, zašto je tome tako?

Unatoč uvriježenom mišljenju, kavu nije najbolje piti odmah kada se probudite. Štoviše, upravo je to najgore doba dana za konzumiranje kave. Kako bi znali kada bi bilo dobro ispiti prvi ili zadnji gutljaj kave u danu, potrebno je pozabaviti se malo sa osnovama biologije.

Pojam cirkadijski ritam sigurno ste već čuli u osnovnoj školi kada možda niste niti znali da ćete biti pravi kavopija pa ste možda razumijevanje tog pojma uskladištili negdje u kut vašeg pamćenja. Da vas malo podsjetimo, radi se o biološkom ritmu za razdoblje od 24 sata koji upravlja ritmom spavanja, budnosti i nizom drugih aktivnosti.

Stoga, ako želite saznati koje je najgore i najbolje vrijeme konzumiranja kave, kako se s kavom boriti protiv umora i kako znati gdje je granica do ovisnosti o kavi, pročitajte naš blog na tu temu.

5. Sve tajne aparata za kavu na jednom mjestu

Od drevnih metoda pripremanja kave koji su bili dugotrajni, do današnjih kapsula s kavama – način pripremanja kave se okrenuo i promijenio, možemo reći, za 180 stupnjeva. I dalje se mijenja. Danas je glavni cilj što prije skuhati kavu, što često zna imati negativne posljedice na kvalitetu same kave.

Stoga, veliku ulogu u tome imaju upravo aparati za kavu. Prije nego što se odlučite za kupovinu novog aparata, potrebno ih je upoznati i razumjeti, a na kraju odabrati onaj pravi prema vlastitim potrebama. Ako doista želite dobiti što bolju kavu, manje se brinite oko samog dizajna aparata, a više o njegovim karakteristikama.

Današnji aparati za kavu dizajnirani su tako da svatko pronađe onoga za sebe koji će im vizualno odgovarati i uklopiti se u kuhinju. No, ako želite uz to imati i dobar dugotrajni aparat, pročitajte naš edukativni članak o osnovnim razlikama i najbitnijim informacijama na koje biste trebali obratiti pozornost kod kupovine, ali i održavanja aparata za kavu.

Za one kavopije koje žele znati više…

Ovo su samo neke od tema o kojima smo pisali tijekom 2016. godine, a ako želite više znati o kavi, prijavite se na newsletter na našoj stranici volimkavu.com kako bi dobivali svaki tjedan blog jedan o novostima i zanimljivostima iz finog mirisnog svijeta kave!

PS, želimo vam sve najbolje u novoj 2017. godini!

Written by kava