Affogato: Slatka, ljetna poslastica za ljubitelje kave

Svatko od nas ima svoju najdražu varijantu kave, ali dolaskom ljetnih dana počinjemo tražiti alternative jer obična šalica kave nije dovoljno osvježavajuća.
Ako preferirate malo jaču verziju ledene kave onda tu dolazi Affogato, naziv pića na bazi kave podrijetlom iz Italije. Puno ime je “affogato al cafe”, što na talijanskom znači “utapanje u kavi” i zapravo ilustrira tehniku za izradu ovog deserta.
Obično kada su stvari povezane s utapanjem, naravno da to ima negativnu konotaciju. No Talijani su imali drugačiju ideju.

Desert Affogato

Talijani već godinama obožavaju i ispijaju affogato. Radi se o kuglici sladoleda prelivenoj svježe pripremljenim espressom. Ova prefina kombinacija kremastog sladoleda i gorkaste kave uglavnom se služi kao desert nakon jela. Idealna je i kao samostalna poslastica, pogotovo sad u ovim vrućim danima.

Affogato el Cafe

Originalna talijanska varijanta koristi sladoled od vanilije, ali nije rijetkost da u kafićima imate opciju biranja okusa sladoleda kojeg želite. Dodaci uključuju koju kap alkohola, poput ruma, drobljene kekse, beskrajni niz preljeva koji se mogu koristiti kako bi se osiguralo da odgovara svačijem ukusu. Naša je preporuka da za početak ipak isprobate affogato u izvornoj verziji.
Iako ga restorani i kafići u Italiji kategoriziraju kao desert, mnogi zapadni coffee shopovi bore se s odlučivanjem da li je piće ili desert. Recept je više – manje standardan u Italiji, no postoje varijacije u europskim i američkim restoranima i kafićima.
Što se tiče kave koja se koristi, predlaže se izbjegavanje instant kava radi okusa koji čine veliku razliku u jednostavnom receptu kao što je ovaj.

Affogato kava

Affogato je definicija “minimalnog napora za maksimalnu nagradu” koja samo pruža sreću svaki put kad naručite ili napravite ovu poslasticu.

Ako po ovim vrućinama nemate volje posjetiti najbliži kafić, zašto ga ne biste napravili kod kuće? Ova slatka i ljetna poslastica može se napraviti za manje od deset minuta. Toliko je jednostavan da sve što vam treba je niska čaša, kuglica sladoleda i espresso s kojim ćete je preliti.

 

Written by kava