Po čemu je poseban švedski ritual ispijanja kave

Jedan popularan način na koji Skandinavci zadržavaju pozitivu za vrijeme zimskih mjeseci ili nezahvalnih klimi je njihov skandinavski lifestyle trend, točnije ritual koji se prakticira na dnevnoj bazi, a njegovo ime je Fika, riječ koja postoji samo u švedskom jeziku.

Fika se smatra socijalnom institucijom u Švedskoj. Označava pauzu, najčešće za kavu, s kolegama, prijateljima, obitelji, na miru i daleko od računala i mobitela. Kao takva, riječ ima dosta nejasne konotacije, ali gotovo uvijek uključuje nešto za jesti popraćeno pićem.

Ova praksa uzimanja pauze postala je središnjica švedskog života. Fika je koncept u švedskoj kulturi s osnovnim značenje “to have coffee” (mnogi će reći da je slično engleskom konceptu poslijepodnevnog ispijanja čaja). Postala je široko rasprostranjena.

Riječ “fika” je primjer nestandardnog jezika koji se koristio u 19. stoljeću, u kojem su se slogovi riječi obrnuli; fika od riječi kaffi, ranije varijante švedske riječi kaffe (kava).

Fika označava odmor, svjesno pauziranje od užurbanog dana i moment koji posvećujete sebi te svom psihičkom i fizičkom boljitku. U suštini nije bitno provodi li se sama ili u društvu, jer najvažnije je barem na nekoliko minuta prekinuti sa svime što vas je zaokupljalo, umiriti se i osvijestiti te odmaknuti od svega. No, Šveđani će često reći kako je to prilika za druženje uz kavu. Može se prakticirati ujutro, poslijepodne, navečer, na poslu, u caffe baru ili kod kuće i vrlo je vjerojatno kako je ovo jedna od prvih riječi koje ćete čuti prilikom dolaska u Švedsku.

Tradicionalno, Fika je najpoželjnija uz fine slastice, poput kolačića, torti ili pužića s cimetom i podsjeća na male stvari koje život čine ljepšim.

Kaffebröd, odnosno krušni kruh, koji se ponekad naziva i fikabröd, zajednički je švedski naziv za sve vrste keksa, kolačića, peciva, itd. koji se tradicionalno konzumiraju s kavom.

Fika je uobičajena praksa na radnim mjestima u Švedskoj gdje se uzme barem jedna pauza tijekom normalnog radnog dana. Pauze budu oko devet ujutro i tri poslije podne. Radna fika je važan društveni događaj u kojem se zaposlenici mogu okupljati i družiti kako bi razgovarali o privatnim i poslovnim temama. Nije neuobičajeno da se uprava pridruži radnicima jer se u određenoj mjeri može smatrati čak i nepristojnim ako se ne pridružite kolegama prilikom fike. Praksa se ne ograničava na bilo koji specifični sektor tržišta rada i smatra se uobičajenom praksom čak i u državnoj upravi.

Koliko god bili zaposleni priuštite si barem jednu Fiku u danu jer će vam vaša produktivnost biti zahvalna.

Written by kava