Kako se kava čuva na putu do vas?

Znate li da je kava koju upravo pijete vjerojatno ubrana prije dvije do tri godine? Od trenutka kada se ubere do trenutka u kojem ispijate tu kavu, ona bi trebala zadržati svoju aromu i svježinu. No, kava se nakon branja može skladištiti i do tri godine! Naravno, to se odnosi isključivo na sirovu kavu, dok pržena kava ima daleko kraći rok u kojem se treba potrošiti. Kao prave kavopije, složili bi se da svaka kava zaslužuje najbolje skladištenje. Poznato je da je kava općenito osjetljiva namirnica te da njezin okus gubi jačinu što se dulje čuva i ne koristi. No i da kava od polja do vas stigne svježa, znate li kako čuvati kavu u svojem domu? U prošlom smo članku spomenuli neke najpoznatije plantaže kave diljem svijeta, a u ovom ćemo opisati kako pravilno skladištiti kavu ne samo u procesu masovne proizvodnje, nego i kod kuće.

Kako se kava izvozi?

Tradicionalan način skladištenja i prijevoza kave jesu jutene vreće. Težina tih vreća je uglavnom oko 60 kilograma, no kada je riječ o Latinskoj Americi, ta brojka kilograma može se popeti i iznad 70 kilograma! Tako se primjerice u Kolumbiji, teške vreće spremaju na palete gdje ostaju uskladištene sve dok ne dođe vrijeme za izvoz.

jutena_vreca

Kao što smo spomenuli u jednom od naših blogova, izvoz kave nije jednostavan. Nakon što se kava ubere, očisti, osuši ili opere, ona se tako sirova skladišti i čeka svojeg kupca. Iz tih skladišta, šalju se uzorci sirove kave brokerima ili kupcima koji je prže i procjenjuju. Ako se odluče na kupovinu, tada se kava na velikim paletama ili kontejnerima transportira brodovima iz velikih luka u različite krajeve svijeta.

vrece_kave

Skladištenje kave mora biti daleko od bilo kakvih industrijskih postrojenja i drugih zagađivača koji su potencijalna prijetnja njezinoj svježini i očuvanju okusa. Tako sirovo skladištena kava, može se čuvati od dva mjeseca pa čak do pet godina!

Kada se kava čuva na tako duži period, onda se najčešće uporabljuju veliki kontejneri. Skladištenje kave u njima je jednostavnije, praktičnije i ekonomičnije. U njega stanu poveće količine kave, a kava je u tom slučaju zaštićena od sunca i mogućeg zagađenog zraka. No, unatoč tome, postoje i neki nedostatci kod ovakve vrste skladištenja.

kontejner_kave* Izvor fotke

Primjerice, ako su kontejneri izloženi vlazi ili toplini, a kava se dulje vrijeme čuva u njima, tada postoji opasnost od fermentacije i kvarenja kave. U takvim slučajevima, sva kava u tom kontejneru se kvari i stvara gubitak od nekoliko tona kave. Stoga, najveća prijetnja ovakvom skladištenju kave jesu ujedno i klimatske promjene, odnosno visoke temperature.

Zelena kava nešto je osjetljivija od drugih vrsta kava. Ako je predugo sušena na suncu, tada je veća mogućnost apsorpcije vlage i drugih mirisa. Zato se jedna od najskupljih kava na svijetu, kava Blue Mountain s Jamajke prevozi u posebnim hrastovim bačvama, kako bi sačuvala miris i kvalitetu.

hrastova_bacva

Pakiranje kave na putu do vas

Znate li kako su trgovci čuvali kavu do 1950 –ih godina? Umotavali su je u novine i čuvali su je u ladicama. Nekoliko godina kasnije, kava se počela čuvati u strojno zavarenim vrećicama, a prepoznavši to kao mogućnosti veće prodaje, a s time i veće zarade, brojne kompanije su uvele pakiranje koje se zadržalo i do danas.

Riječ je o vakumiranom pakiranju kave u specijalne folije. Ova poznata tehnika dobra je za očuvanje kvalitete okusa kave, a funkcionira na način da se izvuče sav zrak iz mljevene kave ili kave u zrnu. Novost u ovakvom tipu ambalaža jesu vrećice koje vakumiraju kavu, ali imaju poseban ventil kroz kojeg je omogućen izlazak ugljičnog dioksida koji je nastao tijekom prženja kave. U isto vrijeme, taj ventil onemogućava ulazak drugih plinova i kisika u vrećicu.

vakumirana_kava* Izvor fotke

Osim ovakvih vakumskih pakiranja, jedan od starijih načina čuvanja kave jesu i limenke. Baš kao i vakumske vrećice, limenke su se zadržale i do danas. One se ne koriste samo za kavu u zrnu, nego i za mljevenu kavu. Princip je takav da se kod punjenja limenke ne napune do kraja. Glavni razlog za to je da se omogući dovoljno prostora za ugljični dioksid, koji nastaje tijekom prženja kave. Zašto?

Pošto u limenkama nema vakumiranja, sloj ugljičnog dioksida služi kao barijera između kave u limenci i zraka, tako da kava zadržava svoj pravi okus i kvalitetu. Limenke su za razliku od ostalih pakiranja kave i do nekoliko puta skuplje.

limenke

Pazite što kupujete!

Iako mnogi biraju kavu koja im je cijenom prihvatljiva, bilo bi dobro više pozornosti posvetiti onoj kavi koja je stigla u kvalitetnoj ambalaži do trgovine. Ambalaža ne samo da privlači pažnju kupca, nego vam može puno reći o kvaliteti kave koja je u njoj. Dobra ambalaža, dobar materijal i dobar način pakiranja osiguravaju kvalitetnu kavu, unatoč dugom putu do vas.

IMGP3856

No, ne postoje univerzalna pravila za čuvanje različitih tipova kave. Sve ovisi o njenom stanju, je li kava mljevena, u zrnu ili je pržena. Tako primjerice, prženu kavu ambalažom treba štititi od kisika, svjetla, visokih temperatura i vlažnosti. Ako ste kupili prženu kavu koja primjerice nije vakumirana ili je bila izložena visokim ljetnim temperaturama dulje od tri tjedna, budite sigurni da nećete osjetiti pravi okus i aromu te kave.

Isto se odnosi i na mljevenu kavu, koja je zbog svoje nježnosti sklonija spomenutim promjenama i u još kraćem roku od pržene kave. Točnije, nakon pet dana kava mijenja svoj okus. S druge strane, svježe pržena kava trebala bi u najkraćem mogućem roku biti spakirana, jer u suprotnom slučaju može oksidirati i izgubiti svoje prave okuse zbog promjena u uljima kave.

Kako čuvati kavu kod kuće?

Pržena kava koju imate vjerojatno u svojem domu, gubi svoj okus u roku od tjedan dana. Ona je pogodna oksidaciji, pa bi se trebala potrošiti što prije, bez obzira držite li je u vakumskoj vrečici. S druge strane, mljevena kava gubi svoju aromu i punoću okusa nakon sat vremena od mljevenja! I na kraju, skuhana kava gubi okus, aromu i kvalitetu u roku od par minuta.

Ako ćemo suditi prema tome, najbolje bi bilo kupiti malu količinu kave u zrnu, pohraniti je na hladnije i mračnije mjesto. Kada kažemo hladnije, ne mislimo na niske temperature poput onih u hladnjaku, nego na temperaturu oko 15ak stupnjeva. Također, pazite da kavu ne čuvate niti na mjesto gdje je prevelika količina vlažnosti, jer tako kava može izgubiti svoj okus i postati vlažna.

kava_u_zrnu

Odlučite li se na ovu opciju kupovanja manje količine kave u zrnu, bilo bi dobro da nakon što sameljete kavu, odmah skuhate i u nekoliko minuta popijete. Naravno, to je onda jedan brzinski proces kojeg se rijetko tko drži i u kojem se ne može pretjerano uživati.

Dobra vijest je da se nakon jednog istraživanja u Keniji o skladištenju kave, došlo do zaključka da se zrnca kave mogu čuvati preko dvije godine ako su skladišteni u vakumiranoj vrećici na 15°C uz 41% vlagu.

Stoga, kada otvorite vrećicu pržene kave, pospremite je odmah u hermetički zatvorenu posudu na neko hladnije i mračnije mjesto. Naravno, što dalje od jačih mirisa drugih namirnica. Kao što ste već mogli zaključiti, kava ima mogućnost brzog upijanja drugih mirisa. Zato se često koristi za neutralizaciju neugodnih mirisa u frižideru.

No, naravno, takva kava poslije nije za konzumaciju jer u frižideru dolazi do kondenzacije i nastaje vlaga koja utječe na zrna kave. Kava za konzumaciju, koja je hermetički zatvorena može izdržati i oko mjesec dana u zamrzivaču!

Ipak, vjerujemo da nemate baš toliko količinu kave da je spremate u zamrzivaču. Ako imate kavu koja je mljevena, tada je čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi najviše do dva tjedna!

posude_s_kavom

Svi savjeti za čuvanje kave na jednom mjestu:
  • Čuvajte kavu na tamnijem mjestu i izbjegavajte direktan doticaj kave sa suncem i visokim temperaturama.
  • Čuvajte kavu na mjestu gdje nema pare ili vlažnosti kako se kava ne bi pokvarila.
  • Nakon 72 sata pržena kava gubi svoju svježinu, tako da je iskoristite što je prije moguće. Ako niste sigurni hoćete li je moći popiti tako brzo, pročitajte naše savjete za korištenje kave u druge svrhe.
  • Ako imate svježa zrna kave koja nisu mljevena, a nećete ih tako skoro potrošiti, čuvajte ih u zamrzivaču. Suprotno od toga, ako ih čuvate dulje od jednog tjedna na sobnoj temperaturi, postoji šansa da će se smanjiti kvaliteta okusa kave.
  • Nemojte čuvati kavu u frižideru nikako zbog kondenzacije i visoke vlažnosti koje mogu biti pogubne za kavu. S druge strane, kavu je dobro čuvati u zamrzivaču zbog niske vlažnosti, a i njega zasigurno ne otvarate tako često kao frižider.
  • Ako je moguće, kupujte kavu u zrnu i sameljite je prije korištenja.
  • Kako bi kava bila kvalitetnog i vrhunskog okusa, održavajte higijenu mlinca za kavu, ali i aparata za kavu.
  • Za mljevenu kavu nabavite hermetički zatvorenu posudu. Držanje kave u običnom papiru nije dobro, tako da ako nemate adekvatnu posudu, radije držite kavu u originalnoj ambalaži.

Malo zanimljivosti za kraj… Okus kave govori o porijeklu kave!

Dok kava uskladištena čeka na svoj izvoz, mnogo toga utječe na nju i njezin okus. Zanimljivo je to da okus kave može puno reći o njoj i njezinom putu do vaše šalice.

drvo_kava

Tako primjerice, kava koja je neko vrijeme bila skladištena u Indiji, bila je sigurno izložena jakom vjetru kroz monsunska razdoblja. Pod tim utjecajem vjetra i vlage, kava će poprimiti blagi okus i postati slađa. Takva kava je ujedno i poznata na svjetskom tržištu kao „monsunska kava“.

Isto tako, poznata brazilska kava koja zna stajati uskladištena dulje vrijeme u luci Rija, poprimit će slankast okus i karakterističan miris. Isto tako je poznata pod nazivom „kava Rio“.

Još jedna zanimljiva kava je i kava s otoka Martinik u Karipskom moru, koja se pakira u drvene bačve. U tim drvenim bačvama zna se transportirati i rum, pa one zadržavaju okus ruma. Zato takva kava ima aromu alkohola. Baš kao i ona kava koja se transportira uz banane pa ima okus po bananama!

Written by kava