10 idealnih poklona za ljubitelje kave

Jeste li i vi u potrazi za poklonima? Sredina je prosinca i krajnje je vrijeme da kupite poklone vašim najdražima i najbližima. Ako vam je poklon vrlo teško odabrati, onda se možda valja potruditi i biti originalan. Zašto samostalno ne napravite poklon za nekoga? Ako imate nekoga za koga ste sigurni da je pravi kavoljubac čije misli odlutaju na kavu čim se probudi ili ako znate nekoga tko vas stalno zove na kavu, onda imamo rješenje za vas! Pročitajte naše ideje za poklone iz svijeta kave i možda ćemo vas inspirirati te motivirati da pokušate to isprobati sami kod kuće.

Kakva je osoba kojoj želite pokloniti nešto?

Kao što smo već govorili u jednom od naših članaka, kava koju vaš prijatelj ili prijateljica ispija puno govori o njihovoj osobnosti. Jesu li oni logičari, neodlučni, vođe društva ili romantičari? Nije bitno. Ako su pravi kavoljupci, njima je svima zajednička ljubav prema kavi.

Ako nemate vremena raditi nekakav poklon, kupnja njihova najdraže kave zasigurno će ih razveseliti. Bilo da se radi o kupnji instant kave s njihovim omiljenim okusom ili stare dobre ciglice, svakako proučite vrstu kave koju kupujete. Idealno bi bilo kupiti pravu visoko kvalitetnu kavu, odnosno specialty kavu, no u Hrvatskoj je tek nekolicina pravih pržionica i barova koji u svojoj ponudi nude takvu vrstu kave.

Ako je vaš prijatelj ili prijateljica prezaposlen, uvijek će joj dobro doći termosica za kavu, kako bi svoju kavu nosila svugdje sa sobom. Danas u svakom većem dućanu možete pronaći termosice raznih motiva, boja, veličina i oblika.

termosica_za_kavu

Naravno, u moru različitih termosica za kavu svakako preporučujemo da provjerite kvalitetu same termosice. Od kojeg je materijala napravljena ili ima li gumu koja ne propušta kavu u slučaju da se termosica ne stoji ravno? Sigurno ne želite pokloniti termosicu koja vizualno lijepo izgleda, ali će propustiti kavu čim se malo nagne ili dobiti neugodan miris nakon nekog vremena zbog loše kvalitetnih materijala od kojih je napravljena.

Isto tako, saznajte koju vrstu kave vaš bližnji najviše voli. Da li je to turska kava, kava s mlijekom ili obična crna kava. Iako na prvu mislite kako je svaka kava samo kava, mnoge kavopije se s time ne slažu. Svaka kava je posebna i ima svoj poseban okus ovisno o tome kako se pripravlja.

Za crnu običnu kavu jedan od boljih aparata bi bio French press. Ako se radi o turskoj kavi, osim kvalitetnije džezve dobar bi bio i talijanski moka aparat. No, ako se radi o kavi s mlijekom ili kratkoj espresso kavi, tada bi bilo najbolje nabaviti pravi espresso aparat za kavu.

espresso_aparat

Srećom, takvi aparati danas više nisu toliko skupi pa možete pronaći i pravi espresso aparat po prihvatljivijim cijenama. Ako se odlučite na ovu opciju poklona, svakako provjerite kako odabrati pravi aparat za kavu u našem članku o aparatima za kavu.

No, što kažete na originalan i kreativan poklon?

1. Kava kao osvježivač prostora za one koji vole praktično i korisno

Kao što smo već spomenuli u članku o tajnama kave, kava može biti osvježivač zraka. Kava ne samo da upija i neutralizira neugodne mirise i zrak, nego njezin miris i razbuđuje. Stoga, nekome možete napraviti i pokloniti kavu u obliku osvježivača zraka.

osvjezivac_zraka

Postoji nekoliko mogućnosti da se to napravi. Možete koristiti talog koji je ostao od turske kave i staviti u tanku čarapu ili najlonku, napuniti do kraja, zavezati i staviti u ukrasni materijal. Za ukrasni materijal možete koristiti neku staru šarenu majicu ili kupiti neku tkaninu u dućanu koja vam se sviđa.

Druga mogućnost je da isto to napravite s neiskorištenom kavom, mljevenom ili prženom u zrnu. Razlika je jedino ta što mljevena kava ima nešto intenzivniji miris od pržene u zrnu. Takvu kavu možete staviti primjerice u deblju bijelu čarapu, dobro zavezati i na kraju ukrasiti s nekom ukrasnom gumicom ili jednostavno ušiti nekakav detalj. Budite kreativni!

2. Kava u svijeći za romantičare

Osim ove metode, možete napraviti još jedan jednostavan poklon. Nabavite jednostavne, deblje i šire šalice. Napunite ih kavom u zrnu i ostavite 1 cm prostora do vrha šalice. U sredinu stavite obične lučice, no nemojte ih gurati u dubinu kave, nego ih stavite na vrh. Ukrasite šalicu temperama ili vodootpornim markerima, napišite ime osobe kojoj poklanjate, nekakav citat ili nekakav motiv koji ima značenje za vas te ga takvog poklonite. Kada se upali svijeća u sredini, njezina toplina će ugrijati zrnca koja će ispuštati ugodan miris.

svijece_kava* Izvor fotke

To možete učiniti sa svim posudama koje nisu preosjetljive na toplinu. Prozirne, bijele, plave, na tanjuru, šalici ili staklenoj površini, nije bitno – budite kreativni! Isto tako, možete staviti i lučice s nekim mirisom. Primjerice, s mirisom višnje ili naranče, jer kada se to pomiješa s aromom kave – nema boljeg poklona!

mirisne_svijece* Izvor fotke

3. Blještave svijeće s kavom za veseljake

Ako ste za više originalnosti i kreativnosti, možete nabaviti ljepilo za svijeće, poveću običnu svijeću i zrnca kave te ukrasiti svijeću lijepeći zrnca kave na nju. Lijepite to u različite smjerove, a s obzirom na to da se nalazimo u blagdanskom razdoblju, možete i dodati primjerice crvene ili plave šljokice!

sljokice_svijece* Izvor fotke

4. Crtež za dugo pamćenje

Volite crtati? Jeste li probali crtati ikada s kavom? Ako niste, onda je ovo prava prilika. Sve što će vam trebati jesu kistovi, malo vode u posebnoj posudici, skuhana kava i talog od kave. Skoro pa sve isto kao i s vodenim bojicama. Isto tako, crtajte isključivo na debljem papiru.

Koliko će slika biti tamna ili svijetla i hoće li slika imati dubinu, ovisi o tome koliko ćete puta prebojati određeni dio s kavom. Tako se mogu kreirati brojni oblici i motivi s dubinom, a jedino na što treba paziti je čišćenje, odnosno umakanje kista u vodu tijekom slikanja kako bi se očistio i kreirao čiste linije.

Kako to izgleda točno u stvarnosti, pogledajte video koji će vam dati možda ideju za sliku!

Sliku možete uokviriti u najjeftiniji okvir za sliku kojeg isto možete ukrasiti zrncima kave tako što ćete ih zalijepiti u krug!

5. Posebna šalica za prijatelja

Što kažete na još malo kreativnosti? Na primjer, posebna šalica za vašeg prijatelja ili prijateljicu kojeg ste vi dizajnirali! Zvuči dobro? Sve što trebate je bijela kvalitetnija (ako može porculanska) šalica, salveta sa željenim motivima, ljepilo ModPodge i kist.

Proces je vrlo jednostavan. Potrebno je otkidati komadiće salvete ili cijelu salvetu prisloniti uz šalicu te premazati s ljepilom nekoliko puta i pustiti da se osuši. Ako želite, umjesto salveta ili u kombinaciji sa salvetama, isto možete posuti šljokice ili se poslužiti nekom drugom opcijom dekoriranja.

case_salvete* Izvor fotke

To možete napraviti i s termosicom za kavu, ako se radi o običnoj termosici bez nekog lijepog ukrasa ili o mentalnoj posudi u kojoj se može čuvati kava. U slučaju da niste ljubitelj ljepila i kompliciranih tehnikalija, onda si stvari možete pojednostaviti tako da oslikate šalicu uz pomoć običnih boja ili flomastera za porculan.

Crtajte različite motive, pišite citate, dajte mašti na volju!

case_crtanje* Izvor fotke

6. Sirup za one koji vole uživati u različitim okusima i kavi

Podignite uživanje u kavi na višu razinu! Ako vaš kavoljubac voli kavu s dodatnim okusom, onda je domaći sirup odlična ideja za to koje ga sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Postoje brojne opcije i recepti za pripravljanje sirupa koji se mogu koristiti s kavom, no ako niste sigurni u svoja kulinarska umijeća, probajte napraviti neki od ova dva sirupa koristeći idući recept.

Za okus vanilije, napravite sirup od vanilije! Sve što trebate su 2 čaše vode, 2 čaše šećera i pola čajne žličice ekstrakta od vanilije (ili prave vanilije). U loncu zagrijte vodu i otopite šećer, a tijekom stalnog miješanja kada se šećer zagrije i otopi u sve dodajte i vaniliju. Miješajte još neko vrijeme dok se sve skupa ne sjedini i imate sirup od vanilije!

Isto je i za sirup od karamele, samo što u ovom slučaju trebate umjesto vanilije staviti pola čaše karamele koje ste prije napravili. No, ako vam se ova ideja sviđa, onda možete isprobavati i s drugim voćnim okusima kao na primjer kupina, višnja ili slično.

karamela_kava

Kada to napravite, pretresite sirup u ljepšu staklenu posudu i ukrasite je crvenom mašnicom!

7. Još malo ukrasa za zaposlene ljubitelje kave koji vole modu

Imate li stare košulje koje više ne oblačite? Umjesto da ih bacite, napravite ovaj poklon s kojim ćete oduševiti svoju zaposlenu kavopiju bez sumnje! Ako su veliki ljubitelji kave za van i imaju svoju termosicu koju vjerno nose svugdje sa sobom, onda će ovo biti pravi poklon za njih.

Izrežite središnji dio neke košulje koju imate u debljini dvaju gumba. omotajte ju nekoliko puta oko termosice i u tom obliku je zašijte kako bi stajala na mjestu i kako se ne bi odmotala. Ili, ako vam je jednostavnije izrežite samo dio s rukavima i namjestite veličinu potrebnu za termosicu. Višak savijte i zašijte.

kosulja_kava* Izvor fotke

I imate jednostavan i originalan poklon bez previše truda i s puno modnog ukusa!

8. Mekani i šareni podmetač za šalice za one koji su malo nespretni

Imate li prijatelja koji je uvijek spontan pa svako malo prosipa kavu dok pijete? Možda je onda najbolji poklon za njega šareni podmetač za šalice. Bilo da naručujete preko interneta ili kupujete u Hrvatskoj, za ovaj kreativni pothvat trebat će šarene kuglice od filca, odnosno kuglice od vune, nekakav običan podmetač i ljepilo.

podmetac_za_casu

Iako se čini komplicirano, proces je jednostavan. Koristeći dobro ljepilo, počnite lijepiti kuglice od sredine prema kraju u krug. Po želji podmetač možete napraviti šarenim, jednobojnim, s inicijalima, okrugli ili pravokutni. Kako god želite i mislite da bi se toj osobi najviše svidjelo!

9. Poseban držač za šalice na zidu za one koji vole odvažnost i praktičnost

Neovisno o tome ima li osoba kojoj ovo želite pokloniti veliki ili mali stan, ova ideja će se uklopiti i u veliku i malu kuhinju. Iako svatko od nas ima svoju najdražu šalicu za kavu, sigurno u svojim kuhinjskim ormarićima svatko od nas krije karakteristične i posebne šalice koje bi trebale biti vidljive.

U nedostatku ideja za uređivanje stana, ovo je najbolje i najjednostavnije rješenje. Sve što je treba je veća ili manja drvena ploča. Naravno, bitno je da ploča ne bude predebela, nego tanja. Uz to, potrebne su kukice na koje će se staviti čaše, čavlići i čekić.

drzac_za_salice* Izvor fotke

Nakon što sve nabavite, slijedite ove korake. Poredajte kukicu u red na drvenu ploču, ali pazite da nisu preblizu kako bi šalice mogle normalno visiti bez da su preblizu poredane. Za dodatnu sigurnost možete ih zalijepiti i s vrućim ljepilom.

S većim čavlićima ploču stavite na zid i osigurajte je kako bi ostala fiksirana.

10. Što ako bi vaš poklon bio još posebniji?

Za one odvažnije koji vole velika iznenađenja i nije im problem dati nešto više svojeg vremena za poklon, imamo još jednu ideju. Što kažete na stolić za kavu? Iako zvuči pomalo suludo, ovo bi bio neočekivani pun pogodak za vaše prijetelje koji su se nedavno preselili i još k tome vole kavu.

S obzirom na to da se radi o nešto kompliciranijem potezu, savjetujemo vas da detaljne korake pogledate na videu.

Ako se odlučite na neki od ovih pothvata, javite nam rezultat i reakcije vaše kavopije! 🙂

Written by kava