Najneobičnije tradicionalne kave u svijetu

U nekim zemljama kava se radi sa sirom, drugi je miješaju s alkoholom, dok je neki pripremaju čak sat vremena. Koji je god način pripreme, kava je gotovo u svakoj kulturi neizbježan napitak.

Jedna od najčešće konzumiranih kava koje Hrvatska dijeli s ostalim zemljama svijeta je kava s mlijekom. Tako primjerice naviku ispijanja kave s mlijekom dijelimo s Francuzima, Argentincima, Australcima i Novo Zelanđanima. No, neke tradicionalne kave u ostatku svijeta zasigurno će vas iznenaditi, a neke možda i inspirirati.

Donosimo vam kratki vodič o tradicionalnim kavama diljem svijeta za koje sigurno niste znali te opisujemo načine kako ih pripremiti u slučaju da se odvažite u isprobavanju novih okusa ovog omiljenog napitka!

Turska kava / Türk kahvesi

Turska kava

Možda turska narodna poslovica najbolje opisuje pravu tursku kavu – “Kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav“. Najraniji tragovi kave na Bliskom istoku javljaju se u 15. stoljeću u Jemenu, od kuda se tijekom 16. stoljeća proširila na Kairo i Meku.

Nakon što su prepoznali posebnost ove biljke, Osmansko carstvo je pokušalo osigurati kavi mjesto u turskoj kulturi. Tako je početkom 17. stoljeća Ibrahim-paša Alajbegović Pečevija, bošnjačkog porijekla, otvorio prvi kafić u Istanbulu.

Prvi kafić u Istanbulu

Za pripremu prave turske kave potrebna je prije svega svježe pržena kava koja je smljevena u prah. U džezvu se stavi voda te ovisno o želji i šećer. U tu nekuhanu vodu se odmah stavlja i nefiltrirana smljevena kava, te se sve zajedno u džezvi kuha postepeno sve dok se ne postigne željena gustoća i pjena.

Kada se počne stvarati pjena, džezva se uklanja s vatre te se sa žličicom kupi prvi sloj pjene i stavlja se podjednako u šalice u koje će se kasnije nadoliti ostatak skuhane kave. Nakon prvog micanja nakupljene pjene, džezva se vraća natrag na vatru i kuha se još kratko sve dok se ponovno ne stvori nova pjena koja će se dignuti do ruba džezve.

Postupak sa zagrijavanjem kave i uklanjanjem pjene se ponavlja tri puta, a nakon toga se skuhana kava ravnomjerno raspoređuje u šalice. Klasična formula za pripremanje turske kave je da se na dvije šalice vode stavljaju dvije žličice kave.

Turska kava servira se u fildžanima i najčešće se poslužuje s lokumom. Naravno, neizostavni dio je i čaša vode.

Ovu metodu pripreme tradicionalne turske kave prakticiraju na Bliskom istoku, Sjevernoj Africi, Kavkazu i na Balkanu. Turska kava je jedna od najčešće konzumiranih kava i u Hrvatskoj. Uz sličnu metodu pripreme, u Turskoj ispijanje kave je jednako bitno kod nas.

Ne samo da služi za trenutak odmora i intiman razgovor, nego i za proricanje budućnosti! Koliko je posebna, dugovječna i tradicionalna govori i to da ju je UNESCO 2013. godine svrstao na popis nematerijalne svjetske baštine, te da je opjevana u raznim pjesmama turske književnosti.

Kava s jajetom / Cà Phê Trứng

Kava s jajetom

Kava s jajetom neobična je inovacija Vijetnamca Nguyen Gianga koji ju je 1946. godine prvi put ponudio posjetiteljima novoosnovanog Cafe Gianga. Kao glavni razlog miješanja jajeta s kavom je manjak svježeg mlijeka tijekom Vijetnamskog rata.

Izvor

Danas, ova kombinacija kave i jajeta je pravi energetski napitak! Kava s jajetom ne samo da će vas brzo zasititi, nego ima i druge dvije prednosti. Mješanjem namirnica bogatim proteinima, kao što je jaje, ubrzava se spuštanje taloga kave na dno, a uz to jaje u kombinaciji s kavom daje blaži okus ovog inače gorkog napitka.

Za ovu kavu trebat će kuhana voda, jedno jaje, tri čajne žličice vijetnamske kave te zaslađeno kondenzirano mlijeko. Za početak potrebno je odvojiti žumanjak od bjelanjka. Nakon toga se žumanjak pomiješa sa zaslađenim kondenziranim mlijekom dok se ne dobije sjedinjena mješavina. U to se doda žličica svježe vijetnamske kave, a u novu čašu se sipa skuhana kava.

Na vrh napravljenog napitka doda se unaprijed napravljena mješavina jajeta i mlijeka. Također, u nekim receptima se spominje i dodavanje sira u spomenutu smjesu kave, mlijeka i jajeta. Koju god opciju probate napraviti, neobičan okus kave vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima. Neki koji su kušali uspoređuju okus s kolačem tiramisuom!

Iako ova kava nije baš poznata u svim dijelovima svijeta, bitno je znati kako se Vijetnam približava vrhu najvećeg svjetskog izvoznika kave. Glavna želja je bila upravo pomoću izvoza što bolje kave utjecati na dosadašnju reputaciju u kojoj je vijetnamska kava bila percipirana kao kava niže kvalitete.

To su upravo i uspjeli 2012. godine kada su prestigli Brazil po izvozu kave zahvaljujući tadašnjim brazilskim lošim vremenskim uvjetima! S najvećim vijetnamskim proizvođačem, kompanijom Trung Nguyen, do danas su i dalje uz bok s Brazilom u izvozu kave. No unatoč tome, vijetnamska zrna kave su vrsta robuste (kava niže kvalitetne vrste) te se koriste uglavnom za proizvodnju instant kave ili za espresso.

Kako bi uspjeh bio još veći, priča se kako predsjednik spomenute vodeće kompanije Dang Le Nguyen Vu pije čak deset šalica kave dnevno te želi potaknuti druge da i oni isto čine, jer jedino se tako može dodatno osnažiti domaća potrošnja, ali i razviti kultura ispijanja kave!

Buna: kava u Etiopiji

Vjerovali ili ne postoje daleko strastveniji potrošači kave od Hrvata ili Turaka! Nešto južnije od Turske, nalazi se Etiopija, čiji narod kavu vidi kao nešto više od običnog napitka. Iako se radi u siromašnijoj zemlji, malo koja kavopija nije upoznata s činjenicom da se Etiopija smatra mjestom rođenja kave. Upravo Etiopija je jako važna zemlja za povijest kave.

Koliko je kava satkana u njihove živote i koliko je ona bitan dio njihovog društvenog života, govori i njihova narodna izreka – „Buna dabo naw“, odnosno „Kava je naš kruh“. Tako se primjerice provode svakodnevne ceremonije ispijanja kave, nešto slično kao i ispijanje čaja u Kini. Sama ceremonija može trajati i po sat vremena!

Kava u Etiopiji

Tijekom ceremonije, žene imaju glavnu ulogu. Žene su te koje provedu pola sata do sat vremena u pripravljanju kave, a to uključuje čišćenje kave, prženje svježih zrnaca kave pa sve do serviranja u posebne čaše, članovima obitelji te gostima. Unatoč tome što je to najčešće ženska uloga, ne postoji član pojedine generacije a da ne zna cijeli proces na pamet!

Kava Etiopija

Cijela ceremonija pripreme kave mora se napraviti od početka do kraja, bez obzira na doba dana kada gost dođe. Također, sve se radi pred gostima, za razliku od današnjih instant kava koje su gotove za svega par sekundi! Proces započinje s pranjem svježih zrnaca kave, a zatim prženjem kave na ravnoj tavi koja se grije na štednjaku na ugljen.

Miris pržene kave je konstantno prisutan tijekom cijele ceremonije. Nakon što zrnca kave postanu crna, miču se s topline te se gnječe i stavljaju u posebnu glinenu posudu imena „jebena“. Kada kava počne kuhati i dizati se do vrha posude, prespe se u drugu ohlađenu posudu te se vrati natrag na vatru dok ponovno ne prokuha.

Filter koji sprječava prolazak zdrobljenih zrnaca u šalice najčešće je napravljen od konjskog repa, a zanimljiva je i informacija da su zrnca kave pomiješana sa životinjskom masti!

Nakon cijelog procesa, može se započeti sa serviranjem. To započinje tako da najmlađe dijete u obitelji najavi da je kava gotova, a nakon toga donosi šalicu kave najprije najstarijem članu obitelji koji se nalazi u sobi.

Kava se miješa s mnogo šećera, uglavnom s jednom velikom žlicom šećera, a konzumira se s kokicama, kikirikijem ili tradicionalnim kruhom himbashom. Također, kava se pije tri puta dnevno – ujutro, popodne te navečer i predstavlja glavni trenutak komunikacije o bitnim društvenim, političkim i ostalim temama. Nešto slično kao i u Hrvatskoj. 🙂

Cortado: kava u Španjolskoj

Cortado kava u Španjolskoj

Naziv Cortado dolazi od španjolske riječi „cortar“ što doslovno znači „rez“. Dakle, kava se sastoji od kratke espresso kave s vrlo malom količinom toplog mlijeka bez pjene s kojim se reducira jačina kave. Ova kava je popularna u Španjolskoj, Portugalu i Kolumbiji, dok je ista kava u SAD-u poznata pod nazivom Gibraltar, a na Kubi kao Cortadito.

Bez obzira na zemlju, kava se pije uglavnom u poslijepodnevnim satima, a servira se u staklenim čašama s metalnim obručima i ručkama.

Na prvu, zasigurno vam se čini poprilično slično talijanskom caffe macchiatu, no postoji nekoliko manjih razlika. Prije svega, razlika je u tome što se talijanski caffe macchiato radi s vrlo malom količinom mlijeka, u omjeru s kavom manjim od 1:1, a mlijeko je prethodno ugrijano na paru. S druge strane, cortado se servira u omjeru 150-200 ml espresso kave s malo većom količinom mlijeka koji je ugrijan na pari.

Uz ovu kavu, popularne su i neke njezine varijacije kao što je u Španjolskoj bombon kava koja se sastoji od espressa pomiješanim sa zaslađenim kondenziranim mlijekom.

Bombon kava

Isto tako, kava leche y leche ista je kao i bombon kava samo s dodanim šlagom na vrhu. Slasno izgleda, svakako! 🙂

Kava leche y leche

Vrlo je bitno znati nekoliko bitnih informacija o spomenutim zemljama u kojima se konzumira Cortado. Važnost kave je na visokom mjestu u društvu, pa tako primjerice Španjolska broji čak preko 350 000 barova, restorana i kafića u kojima se može probati preko desetak različitih vrsta kava.

Isto tako, Kolumbija se nalazi na drugom mjestu proizvođača arabike, kvalitetne kave, kojom opskrbljuje brojne zemlje diljem svijeta! Najviše kave iz Kolumbije odlazi u SAD, Njemačku, Francusku, Japan i Italiju.

I za kraj, spomenuti Portugal ima vrlo važnu ulogu u donošenju brazilske kave u Europu. Tako je 1727. godine Francisco de Mello Palheta donio biljku kave iz Brazila u Francusku te je tamo i posadio.

Irska kava

Irska kava

Za kraj, ostavili smo jednu poznatiju kavu…ili možda koktel! Kako god ga nazvali, ovaj napitak je odličan za hladne zimske dane. Upravo je takvog jednog dana 1940-ih grupa Amerikanaca ostala bez leta za Newfoundland.

Dok su umorno stajali na hladnoći, razmišljali su o napitku koji bi im donio energiju i ugrijao ih. U tom trenutnu tamo se našao lokalni stanovnik Joe Sheridan, koji im je ulio malo viskija u njihovu kavu. Na pitanje Amerikanaca kakva je to kava, Joe im je rekao da se to zove irska kava. Amerikanci su odmah po povratku proširili riječ o ovoj koktel-kavi, koja se nedugo nakon toga po prvi put našla u ponudi kafića u San Franciscu. Danas, Irska kava ima čak i svoj nacionalni dan u Irskoj – 25. siječnja!

Ukoliko se odlučite napraviti pravu Irsku kavu trebat ćete skuhati crnu filtriranu kavu u koju ćete doliti viskija i jednu do dvije pune čajne žličice šećera. Važnost šećera je prije svega jer zadržava dulje vrijeme šlag ili tučeno vrhnje koji dolazi na vrh same kave. Nakon što je kava dovršena, pije se bez miješanja, odnosno pije se kroz šlag koja se nalazi na vrhu!

Ova koktel kava svakako nije prvi izum miješanja kave i alkohola. Ovakav način pripravljanja kave seže čak do sredine 19. stoljeća u Bečke kavane gdje se kava redovito posluživala s alkoholom i tučenim vrhnjem.

Malo dodatne inspiracije za kraj…

Sada znate neke od neobičnijih načina pripremanja kave. Ako ćete ljeto provesti u nekoj drugoj zemlji, pripremite se za nove okuse kave! Za kraj, dijelimo s vama video koji će vam dati još malo inspiracije za drugačije pripremanje kave! 🙂 Svakako nam javite ako ste koju probali napraviti!

Written by kava