Mitovi i istine: mislite da znate sve o kavi?

Mislite da znate sve o kavi? Iako s njom započinjete dan, koliko doista znate o tome što točno unosite u svoje tijelo i kako se to odražava na vas i vaše zdravlje? Istina je da je kava doista dobar stimulans u trenutcima kada nemate energije, no postoje brojni mitovi u koje možda baš i vi vjerujete! Stvara li kava ovisnost i utječe li kava negativno na naš krvotok i srce? Brojni su mitovi, no malo toga je istinito. Donosimo vam najčešće mitove i istinu o kavi, a vi provjerite koliko poznajete svoje omiljeno piće!

MIT ILI ISTINA: Najbolja kava je ona talijanska?

Je li doista? Iako su Talijani jedni od najvećih kavopija na svijetu te se ponose s najstarijim kavanama i mnogobrojnim kafićima, niti jedna kava nije doista talijanska. Prvenstveno jer Italija nema prave plantaže za uzgoj kave koji će se izvoziti. Stoga, najbolja kava, kao što znamo, dolazi iz kavenog pojasa!

No, Italija se svakako može hvaliti i ponositi bogatom znanju o tretiranju i konzumiranju kave, kao što je prženje i mljevenje kave. Kvalitetna kava koja je dobro izmljevena i pripremljena daje puni okus i minutu uživanja, nakon tog mukotrpnog procesa od branja do konzumiranja kave.

Moka posuda za kavu

To najbolje pokazuju ukusni espresso koji ne zahtijeva neke druge začine ili dodatne okuse, jer je sam po sebi savršen. No, zanimljivo je da većina kave koja se izvozi iz Italija označena je s ocjenom vrlo dobar i uglavnom je napravljena za konzumiranje u Moka posudama, a ne u espresso aparatima.

MIT ILI ISTINA: Konzumiranje bilo koje kave negativno utječe na srce?

Kao što smo već spomenuli, kava doista utječe na srce, no pitanje je da li je to doista opasno ili se radi o nečemu zanemarivom? Kava je dobar stimulans, a kada pomislimo na stimulans naravno da se to isto povezuje i s jačim i bržim radom našeg srca.

Poznati istraživač dr. Warren G. Thompson već je u 1994. godini izjavio kako sve postojeće studije i istraživanja o kavi pokazuju da kava ne uzrokuje značajno povećanje rizika za oboljenje od srčanih bolesti.

Kava kao stimulans

Uz to, kao što smo već spomenuli u jednom našem članku o utjecaju kave na zdravlje, neke studije su čak pokazale kako ispijanje kave može čak smanjiti rizik od nastanka srčanog udara i do 20%!

MIT ILI ISTINA: Nefiltrirana kava uzrokuje brojne zdravstvene probleme?

Turska kava dio je naše kulture. Većina kavopija s takvom nefiltriranom kavom započinje jutro, a većina kućanstava će vam zasigurno ponuditi takvu kavu kada dođete u goste. Nefiltriranu kavu ili volite ili mrzite. U koju god skupinu vi spadate, imamo novosti za vas. Prema nekoliko zadnjih studija takva kava uzrokuje zdravstvene probleme!

Prva studija koju je predvodila dr. Marina Grubben u Nizozemskoj, objavljena je u American Journal of Clinical Nutrition. Studija je promatrala 64 zdrava ispitanika od kojih je jedan dio ispitanika pio šest velikih šalica nefiltrirane kave te drugu skupinu ispitanika koji su također ispijali druge napitke tijekom dva tjedna.

Turska kava

Rezultati su pokazali porast razine homocisteina za 10% kod onih koji su pili nefiltriranu kavu. Istraživači su to povezali s 10% većom šansom za oboljenje od srčanih bolesti. No, malo tko je čuo za homocistein, a radi se o aminokiselini koja u našem tijelu sudjeluje u izgradnji tkiva. Prevelike količine te aminokiseline u krvi može prouzročiti veliku štetu u tijelu!

Upravo je homocistein jedan od važnijih faktora u nastanku srčanožilnih bolesti i nakupljanju kolesterola. Osim toga, mnogi znanstvenici u zadnje vrijeme ističu kako je njegova uloga još opasnija te da previsoke razine u krvi mogu otvrdnuti arterije što olakšava stvaranje krvnih ugrušaka.

U drugoj studiji ispitanici su ponovno bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina je ispijala nefiltriranu kavu dva tjedna, a u tom istom periodu druga skupina je ispijala kavu koja je bila filtrirana. Rezultati su gotovo pa isti kao u prvoj studiji.

Pokazano je kako je kod skupine koja je ispijala nefiltriranu kavu porasla razina kolesterola za razliku od druge skupine. Nakon dva tjedna, vratili su se ispijanju nefiltrirane kave, a razina kolesterola u krvi se vratila u normalne granice.

Nefiltrirane kave

Pitanje o postojanju utjecaja nefiltrirane kave još je uvijek novo pitanje na koje nisu dani potpuni znanstveni odgovori. Iako spomenute studije pokazuju razliku u krvnoj slici nakon ispijanja takve kave, iz druge studije se može zaključiti kako se prestankom konzumiranja nefiltrirane kave, razine kolesterola i homocisteina vrate u normalu.

Stoga, znamo kratkoročni utjecaj kave na tijelo, no pitanje je kakav je dugoročni utjecaj? Svakako trebamo pričekati još koje znanstveno istraživanje kako bi sa sigurnošću zaključili.

MIT ILI ISTINA: Kava uzrokuje nastanak čira!

Osim učestalog vjerovanja o utjecaju kave na srce, postoje vjerovanja i da kava uzrokuje nastanak čireva na želudcu ili jednjaku. Čirevi na spomenutim mjestima uglavnom mogu nastati pod utjecajem brojnih faktora, no ovaj put to nije i kava!

Do čireva najčešće dolazi nakon infekcije s negativnom bakterijom koja je znanstvenicima i liječnicima poznata pod imenom Helicobacter pylori ili zbog djelovanja brojnih lijekova i nesteroidnih antiupalnih lijekova. Također, na nastanak čira utječe i pušenje, učestalo konzumiranje alkoholnih pića ili emocionalni stres.

mitovi o kavi

Čirevi se uglavnom liječe kroz terapiju s lijekovima. Iako kava nije jedan od faktora koji povećavaju rizik nastanka čireva, kava kao i ljuta hrana, može negativno utjecati na čir kada je on već nastao. Stoga je tada potrebno smanjiti unos jače hrane, ali i pića kao što je kava.

MIT ILI ISTINA: Kofein stvara ovisnost?

Ovo je zasigurno jedna od najčešće izgovorenih rečenica! Kofein može stvoriti ovisnost, no ne u pravom smislu riječi. Riječ ovisnost veže se za snažnu zavisnost o drogama te je karakteriziraju ozbiljni simptomi poput socijalnog povlačenja, visoke tolerancije na dane doze i gubljenje kontrole nad time koliko ćemo te supstance konzumirati. Ovisnost podrazumijeva potrebu za nečim i zadovoljavanje te potrebe bez obzira na sve!

Stoga, kofein stvara naviku, ali je daleko od ovisnosti. Isto to potvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija koja ističe kako ne postoji dokaz o tome da se konzumiranje kave može povezati s konzumiranjem ozbiljnih droga.

Kofein

Istina je u biti da kofein u kavi djeluje stimulirajuće na centralni živčani sustav, a u slučaju naglog ili duljeg prestanka konzumacije, može se osjetiti nervoza, umor ili najčešći simptom – glavobolja. Ako vam kava nije pri ruci da izliječite glavobolju zbog manja kofeina, svakako isprobajte prirodni lijek za takvu vrstu glavobolje poput svježe limunade.

No, ono na što se doista treba obratiti pozornost je ukupan unos kofeina u tijelo tijekom dana. Kao što smo već nekoliko puta pisali, preporučeni dnevni unos kofeina je najviše 300 miligrama. U suprotnom, javljaju se brojne nuspojave poput hiperaktivnost, nepravilnih otkucaja srca, proljev, glavobolju ili pak anksioznost.

MIT ILI ISTINA: Kofein je štetan za djecu?

Vjerovali ili ne, iako vaše dijete ne pije kavu, ono svakodnevno konzumira kofein! Kao što već sigurno znate, kofein se nalazi u brojnim pićima kao što su čajevi ili gazirana pića. No, djeca imaju jednaku sposobnost apsorpcije kofeina kao i odrasli.

Stoga takav unos kofeina je znatno manji od količine u jednoj šalici kave pa je tako gotovo nemoguće da dijete u sebe unese dozu veću od 300 miligrama na dan. Unosom kofeina djeca neće biti hiperaktivna niti imati ikakav oblik poremećaja koncentracije. U slučaju unosa veće doze, posljedice će biti baš kao i kod starijih, a to su razdražljivost i nesanica.

MIT ILI ISTINA: Kofein liječi mamurluk?

Nakon lude noći pune (ne)zaboravnih uspomena, alkohol doista napravi veliku zbrku u tijelu. Ako se radi o većim količinama alkohola, ponekad je potrebno i više od 24 sata da se tijelo vrati u normalno funkcioniranje. Kako bi to ubrzali, najčešći lijek protiv mamurluka za kojim većina poseže je kava. Je li kava doista dobra u liječenju mamurluka?

Kava kao diuretik

Baš i ne. To je jedan od mitova koji nisu povezani sa stvarnim procesom triježnjenja. U stvarnosti, kofein može puno više odmoći nego pomoći! Primjerice, kofein svojim djelovanjem može odmoći u pogoršavanju glavobolje. Kofein sužava krvne žile, a to povećava krvni tlak. Ako vaša glava pulsira, onda će kava pulsiranje učiniti još intenzivnijim i gorim!

Osim toga, kava je diuretik, a to znači još veće sužavanje krvnih žila i još viši krvni tlak, a u konačnici i dehidraciju tijela! Stoga, nakon tako vesele noći, radije konzumirajte vodu koja će dehidrirati tijelo i smanjiti intenzitet glavobolje.

MIT ILI ISTINA: U kavi nema ništa dobrog?

Itekako ima! Osim energije, dobrog raspoloženja i oštrije koncentracije, kava poboljšava pamćenje i logičko zaključivanje.  Dobar je antioksidans te djeluje pozitivno na niz organa – od srca do jetre!

Kao što smo već napomenuli, jedino što je bitno je da pazite na dnevni unos kofeina – 300 miligrama! A sada, uživajte u kavi! 🙂

Kava poboljšava pamćenje

Written by kava