Latte art – Umjetnost u šalici kave

Jeste li ikad sjeli u kafić, naručili kavu, a potom vas je iz dobivene šalice gledao simpatični smješko, medvjedić ili ste pak bili očarani cvijetom? A možda se prikazalo i neko srce? 🙂 Što god da je bilo nacrtano, jedno je sigurno – nije vas ostavilo ravnodušnima! Umjetnost crtanja u pjeni od mlijeka postala je prava umjetnost koju ponekad i sami pokušamo napraviti kod kuće. Kako god bilo, ova metoda poznata pod nazivom latte art, postala je prava senzacija u svijetu kavu. Može li to doista napraviti svatko ili to mogu samo profesionalci? Saznajmo zajedno!

Latte art – Umjetnost u pjeni kave

Latte art ili umjetnost crtanja mlijekom po kavi predstavlja posebnu metodu pripremanja i posluživanja kave. Sigurno ste već i sami vidjeli proces pripreme – sipajući mlijeko ugrijano na pari u šalicu espressa, pokretima ruke kreiraju se posebni krugovi iz kojih se kasnije, uz pomoć štapića kreiraju razni kreativni oblici.

latte_art_gif

Kako bi crtanje ispalo što uspješnije, nužno je proces raditi isključivo uz espresso kavu i mlijeko. Ako pokušate nacrtati nešto koristeći hladnu kavu ili pak instant kavu, vrlo vjerojatno rezultat neće biti uspješan niti kreativan.

Također, drugi sastojci mogu utjecati na konzistentnost samog crteža na površini kave. Stoga, svakako se da zaključiti kako je mirna ruka iskusnog bariste, uz kvalitetan aparat za kavu, vrlo bitan faktor. Kada se to uzme u obzir, princip sipanja mlijeka u kavu postaje skoro pa najmanja briga tijekom ovog procesa!

sipanje_mlijeka

Latte art sastoji se od dva koloidna sustava: kreme, koja je emulzija ulja od kave te mikro pjene, koja je u biti pjena u mlijeku napravljena pod pritiskom zraka. Niti jedan od ova dva koloida nije stabilan. Krema se rasipa od espressa, a mikro pjena se rastavlja na suhu pjenu i tekuće mlijeko. Zbog toga, ova lijepa umjetnost u šalici kave ima vrlo kratak vijek.

Tko je otkrio Latte art?

Kao i većina inovacija vezanih za kavu, i ova je također porijeklom iz Italije. Iako se latte art postepeno i neovisno razvijala u brojnim zemljama diljem svijeta, upravo su u Italiji prvi započeli s kombiniranjem espresso kave i mikro pjene, odnosno pjene koja nastana pri grijanju mlijeka na pari.

S druge strane svijeta, u američkom gradu Seattle-u tijekom 1980-ih i 1990-ih latte art je popularizirao David Schomer, danas poznati kao maestro za latte art. Schomer je 1992. kreirao prvi put najčešći oblik na vrhu kave – rozeta, rekreirajući tehniku viđenu na fotografiji iz Italije. Shvativši uspjeh ove umjetnosti, odlučio je pokrenuti i vlastiti tečaj „Caffee Latte Art“.

rozeta

Tehnike i stilovi. Upozoravamo: nitko nije rekao da će biti jednostavno! 🙂

Prije svega, za uspješan latte art potrebno je strpljenje. Mirna ruka i kontinuirana praksa, učinit će vrh vaše kave neodoljivim na pogled. Stoga, ako vam i ne uspije iz prve ruke, nemojte se obeshrabriti. Neki profesionalci i danas znaju pogriješiti.

smjesko

Drugi najvažniji korak je napravljen espresso čija je površina blago kremasta. Upravo je to takozvana krema koju smo spomenuli na početku članka. Nakon što se mlijeko ugrijalo na pari i nakon što se stvorila čvršća i svilenkasta pjena na površini mlijeka, tada se ono može doliti u kavu.

Kada se mlijeko ulijeva, pjena se odvaja od tekućine. Tada se dobiva prava kava s mlijekom. No, za pravu umjetnost, potrebno je nešto više truda. Potrebno je laganim pokretima ruke sipati pjenu mlijeka na vrh kave. Oni koji nisu baš sigurni u svoje ruke i lončić s mlijekom, mogu biti kreativni i uz pomoć štapića.

medo

Upravo kao što smo spomenuli, postoje dva glavna stila pripreme odnosno dizajniranja kave i pjene. Prvi je direktno sipanje mlijeka i pjene iz lončića u kojemu je mlijeko grijano. Ovaj način se uglavnom koristi u kafićima diljem Amerike te zahtijeva nešto dulju pripremu. Iz direktnog sipanja mlijeka uglavnom se dobivaju dva osnovna i poznata oblika: srce i rozeta. Naravno, dobivanje srca je nešto jednostavnije od kompleksnog dizajniranja rozete.

srce

Tijekom ulijevanja mlijeka i pjene u kavu, barista pomiče posudu od jedne strane šalice do druge (smjer cik – cak) u nekoliko poteza sve dok se šalica ne napuni. Neki iskusniji će na ovaj način uspjeti nacrtati tulipana, labuda, a neki čak i škorpiona ili pak anđela koji surfa na valovima! Da, dobro ste pročitali. Upravo je 2011. godine s tim crtežom pobijedio umjetnik Arnon Thitiprasert na natjecanju slobodnog stila u Chiang Mai.

umjetnik_arnon_thitiprasert

Drugi stil dizajniranja kave moguć je uz pomoć štapića ili sličnog pomoćnog predmeta. Povlačenje crta i drugih geometrijskih oblika te preciznost zahvaljujući štapiću, omogućava puno kompliciranije crteže poput raznih životinja, cvjetova i sličnih oblika. No, umjetnost u kavi dobivena ovim stilom nešto je kratkotrajnija od crteža dobivenog od direktnog sipanja mlijeka i pjene. Glavni razlog za to je brže otapanje pjene koja se tijekom sipanja nije povezala s mlijekom.

crtanje_stapicem_gif

Za slučaj da odlučite biti sam svoj Latte art majstor!

Kao što ste mogli pročitati i shvatiti, nije jednostavno napraviti kreativni crtež u kavi. Ipak se radi o umjetnosti pa je stoga potrebno nešto znanja, iskustva i malo talenta. No, kako bi vas ipak ohrabrili da isprobate napraviti latte art, donosimo korake po kojima će vam biti lakše razumjeti cijeli proces.

No, prije nego počnemo s procesom, podijelili bismo s vama nekoliko bitnih informacija za koje sigurno niste čuli!

Posudu za mlijeko stavite u frižider ili zamrzivač pola sata prije nego ju koristite. Zašto? Zato što će hladnija posuda utjecati na dobivanje čvršćeg mlijeka, a ujedno je dobra prevencija za slučaj prosipanja vrućeg mlijeka po ruci. Smanjit će moguće upale od opeklina.

Ako je ikako moguće, koristite termometar. Tako lakše i sigurnije možete saznati je li mlijeko doseglo potrebnu temperaturu. A prava temperatura je za par stupnjeva manja od 100° C.

Također, da je mlijeko dovoljno dobro ugrijano znat ćete i kada više neće biti velikih mjehurića. Tako se kreira nježna i svilenkasta pjena s kojom će se kasnije crtati.

Kada mlijeko dosegne 37° C, spustite cjevčicu za paru s kojom grijete mlijeko na dno posude s mlijekom te počnite kružiti s posudom obrnuto od smjera kazaljke na sat. Kontinuirano to radite sve dok mlijeko ne dosegne temperaturu između 65 i 68 stupnjeva. Najviša temperatura iznad koje se ne bi trebalo ići je 71° C.

Bitno je samo imati na umu da neki aparati za kavu imaju poprilično jako grijanje pa se stoga i para brže zagrije. U svakom slučaju, glavni cilj tijekom grijanja mlijeka je postići sitne mjehuriće na površini mlijeka te svilenkastu i laganu pjenu.

pjena

Kada ste završili s ovim korakom, ostavite posudu sa strane kako bi se mlijeko „smirilo“. Nakon toga, par puta promiješajte mlijeko pomicanjem posude u smjeru kazaljke na sat. Ako uočite još koji zalutali balončić, nekoliko puta nježno udarite dnom posude o kuhinjski stol. Kada balončići nestanu, još jednom miješajte mlijeko 20 do 30 sekundi.

Zatim slijedite ove korake:

  • Nakon što ste napravili espresso te zagrijali mlijeko na pari i dobili pjenu, potrebno je posudicu s mlijekom držati bliže uz tijelo kako je ne bi previše micali tijekom sipanja u šalicu. Dakle, potreban je minimalan pokret rukom.
  • Blago nagnite šalicu kave za 45 stupnjeva i započnite sa sipanjem mlijeka u centar šalice za kavu. Činite to polako i mirno.
  • Vrh posude približite 2 cm iznad šalice, pritisnite dršku posude s mlijekom čvršće i ubrzajte brzinu sipanja. Ovdje je bitno napomenuti kako posudu držite čvrsto s palcem, a pomicanje posude činite iz zgloba, umjesto da mičete cijelu šaku lijevo – desno.
  • Kada mlijeko i kava ispune 80% šalice – usporite, podignite posudu s mlijekom par centimetara i izravnajte šalicu.
  • Uz cik – cak smjer, sipajte pjenu.
  • Na kraju, uz malu količinu mlijeka vratite se natrag po sredini rozete do djela šalice gdje ste započeli.
  • Uživajte u pogledu!

Ako vam i dalje neki dio nije jasan, pogledajte video pravog profesionalca koji će vam pokazati cijeli proces od početka do kraja:

Za one kojima sve ovo zvuči poprilično teško i zastrašujuće, ne brinite. Postoje brojni tečajevi za ovu umjetnost, a uz to možete besplatno isprobati jednu jednostavnu vježbu koja se savjetuje za sve početnike. Radi se o vježbi s vodom!

Iako voda nije istog sastava kao i mlijeko, vježbanje s vodom umjesto pravim mlijekom, omogućit će vam da osjetite i vidite kako je to sipati i blago pomicati čašu u isto vrijeme, jer koordiniranost pokreta je vrlo bitna tijekom ovog procesa.

Mislite da je sve ovo do sad malo preveliki zalogaj za vas? Nema veze. Crtanje sa štapićem po kavi ionako možete dobiti detaljniji crtež.

Proces je isti kao i ovaj o kojem smo gore govorili. Jedina je razlika da uz pomoć štapića, čokolade ili pak kakaa možete crtati po pjeni na vrhu kave.

crtanje_stapicem_gif2

Što je bitnije – izgled ili okus?

Umjetnost crtanja po pjeni podiže jednu kontroverzu i dilemu u svijetu kavopija. Je li bitan izgled ili okus kave? Mnogi ističu kako profesionalci koji rade vrhunski latte art u biti zanemaruju okus same kave, a daju prednost površinskom izgledu šalice kave.

Tako anti-latte art-ovci ističu kako takva kava ima loš okus, nije pravilne topline te nema dobar omjer kave i mlijeka.

No, to nije jedini „sukob“ među umjetnicima. Neki smatraju kako u latte art spada isključivo dobivanje crteža slobodnim sipanjem mlijeka, odnosno crtanje uz pomoć mlijeka, bez ikakvih pomoćnih dodataka poput čokolade ili štapića.

latte_art_zadnja

Crtali sa štapićima ili isključivo pjenom, bitno je da je kava, uz pravilan omjer mlijeka i kave, pripremljena uz strpljenje i dobru volju, jer to će se sigurno već odraziti na okus, ali i izgled kave!

I za kraj, kako bi utvrdili stečeno znanje, donosimo još detaljniji video koji pokazuje kako napraviti latte art korak po korak. 🙂

Written by kava