Kopi Luwak – egzotična kava koju si rijetki mogu priuštit

Iako smo navikli šalicu omiljenog napitka platiti do 15 kn, na tržištu kave postoje i vrste čije se cijene dižu daleko iznad toga. Jedna od njih je kava nazvana Kopi Luwak, uzgajana u Indoneziji, a njena specifičnost je u neobičnom načinu pripreme. Kopi Luwak je zapravo oblik obrade zrna kave, no isto ime nosi i ovaj najskuplji crni napitak na svijetu.

kopi luwak kava

 

Povijest Kopi Luwak kave

Podrijetlo ove kave seže daleko u prošlost, točnije u rano 18. stoljeće, kada su Nizozemci osnovali plantaže kave na području jugoistočne Azije. U koloniji Dutch East Indies krenula je priča o indonezijskoj kavi koja danas slovi kao najskuplja na svijetu. Domorocima, koji su radili na plantažama kave, u to vrijeme je bilo zabranjeno koristiti kavu za osobne potrebe. Ipak, oni su željeli saznati kakvog je okusa to voće i uskoro primijetili nešto što je promijenilo povijest pripreme indonezijske kave. Naime, u prašumama su živjeli azijski cibeti, životinje slične mački, koje su jele kavu, a za sobom su ostavljale netaknuto sjeme kave u svom izmetu. Domoroci su počeli prikupljati izmet, koji su čistili, potom pržili, mljeli i pravili svoj napitak. Vijest o kavi iz izmeta brzo se proširila do nizozemskih vlasnika plantaža i  u vrlo kratkom roku postala je omiljena vrsta kave. Zbog neobičnog načina pripreme, Kopi Luwak je još u vrijeme kolonijalizma, dosezao vrlo visoku cijenu. Danas se za pola kilograma ove kave plaća od 100 do 600$.

azijski cibeta

 

Bez azijskog  cibeta nema Kopi Luwaka

Ova mala azijska životinja kreće u akciju čim padne mrak. Pronalazi najzrelije plodove čijim se bobicama hrani. Pojede voćni dio, a zrno kave putuje kroz njezin probavni trakt te izlazi nakon jednog i pol dana. Samo zrno zadržava svoj oblik, a ponegdje je prekriveno neprobavljenim mesnim dijelom bobice kave. Znanstvena istraživanja su pokazala kako cibetove probavne izlučevine ulaze u zrno kave i unose proteolitičke enzime koji razgrađuju zrno i daju mu peptide i slobodne aminokiseline. Proteini su također uključeni u procesu stvaranja smeđe boje do koje dolazi tijekom pečenja. Štoviše, tijekom boravka u probavnom traktu cibeta, zrno kave počinje klijati, što dovodi do smanjenja gorčine, a struktura proteina se mijenja i dolazi do promjene okusa. Po tome se Kopi Luwak razlikuje od svih drugih kava. Kopi Luwakom se naziva svaka kava koja je prošla kroz probavni trakt cibeta, stoga okus može varirati obzirom na podrijetlo i vrstu kave, ali i njenu kasniju obradu. Velika se nada ulaže u cibetovu sposobnost i umijeće odabira bobica kave u trenutku hranjenja. Cijeli proces uvelike ovisi i o zdravlju cibeta, što je vremenom postalo velikim pitanjem opstanka ovih životinja.

cibet

 

Kontroverze

Azijski cibeti svoj teritorij u prirodi obilježavaju ostavljanjem izmeta, stoga se jasno mogu odrediti njihove kretnje. Zbog želje za većom proizvodnjom, a ujedno i zaradom te povećanjem potražnje, započela je tvz. tvornička proizvodnja Kopi Luwak kave. Naime, sve veći broj cibeta je u zatočeništvu, gdje ih se prisilno hrani plodovima kave. Stvorile su se silne kontroverze zbog vrlo loših uvjeta u kojima cibeti ni nemaju mogućnost izbora plodova koje konzumiraju. Velik broj ovih životinjica, sličnih mački, živi u zatočeništvu, što je postalo prijetnja opstanku ove populacije u divljini. Zbog visoke cijene kave, koje se na godišnjoj razini proizvede oko 450 kg, često se u pitanje dovodi autentičnost dotične. Poznato je kako se Kopi Luwak u mnogim slučajevima miješa sa drugim kavama i time  gubi svoj iskonski smisao. Potrebno je zadržati tradicionalnu proizvodnju uz zaštitu cibeta, a u tom slučaju cijena do 500 kn po šalici je možda i opravdana. Zanimljiva je činjenica da sve popularnija postaje i kava koja dolazi iz izmeta slonova koji žive u tajlandskim rezervatima. Ta kava pod nazivom Black Ivory polako preuzima vodstvo u cijeni na tržištu, tako da danas Kopi Luwak i Black Ivory slove kao najskuplje kave na svijetu.

kopi luwak macka

 

Kopi Luwak – kvaliteta ili marketing?

Mišljenja u vezi najskuplje kave na svijetu su podijeljena. Dok jedni smatraju da je to zaista najukusnija kava, drugi misle kako je to samo vrlo dobro upakiran “mačji izmet“ za kojim je poludio cijeli svijet. Kopi Luwak bio je tema nekoliko hollywoodskih filmova, ali i emisija. Najviše se konzumira u SAD-u i Japanu, a postoji tek desetak kafića u svijetu koji poslužuju ovu kavu.  Više nije dostupna u Hrvatskoj, ali možete ju naručiti online i tako okusiti ovu kavu specifičnog okusa.

Written by kava