5 razloga zašto je dobro piti kavu prije treninga

Jedan od najučinkovitijih napitaka prije treninga sigurno se već nalazi u vašoj kuhinji. Riječ je o običnoj crnoj kavi, bez šećera, mlijeka, šlaga i sličnih dodataka.

Jeste li znali da kava prije treninga povećava izdržljivost za 30%, poboljšava izvedbu i čini vježbanje lakšim? Kofein utječe na moždane kemikalije zadužene za umor i stimulira proizvodnju energije čime se produljuje izdržljivost. Osim podizanja energije, šalica kave prije treninga nudi brojne dobrobiti za vaš organizam.

U Velikoj Britaniji napravili su istraživanje gdje su ispitanici u više navrata trebali napraviti dva seta vježbe bench press-a.

U prvom navratu ispitanici su popili dvije šalice kave sat vremena prije početka treninga (COF). Konzumirali su 0,15 g instant kave po kilogramu tjelesne težine. Time su uzeli 5 mg kofeina po kilogramu tjelesne težine.

U drugom navratu su ispitanici popili dvije šalice instant kave bez kofeina sat vremena prije početka treninga (DEC). Konzumirali su 0,15 g instant kave bez kofeina po kilogramu tjelesne težine.

U trećem navratu ispitanici su popili dvije šalice instant kave bez kofeina zajedno sa tabletama kofeina sat vremena prije početka treninga (D + C). Konzumirali su 0,15 g instant kave bez kofeina i 5 mg kofeina po kilogramu tjelesne težine.

U četvrtom navratu ispitanici su uzeli samo tablete kofeina sat vremena prije treninga (CAF). Konzumirali su 5 mg kofeina po kilogramu tjelesne težine.

I na kraju, u petom navratu ispitanici su dobili placebo jedan sat prije treninga. (PLA).
Rezultatu su bili takvi da su ispitanici napravili više ponavljanja nakon konzumiranja obične kave nego kada su uzimali placebo, tablete kofeina ili kavu bez kofeina.

U nastavku pročitajte zašto bi šalica crne kave trebala postati dio vaše rutine prije treninga.

1.Smanjuje bolove u mišićima

U jednom istraživanju sudionici koji su prije treninga popili kavu osjećali su znatno manju bol u mišićima tijekom treninga u odnosu na ispitanike koji nisu pili kavu. S obzirom na to da je bol u mišićima manja, moguće je odraditi veći broj ponavljanja i koristiti veći otpor kod treninga s utezima te izdržati duži i intenzivniji kardio trening

2.Ubrzava trošenje masnih naslaga

Brže trošenje masnih naslaga jedan je od najboljih učinaka ovog tamnog napitka. Naime, ako se pije prije treninga, kava potiče korištenje masti kao izvora energije i na taj način čuva zalihe glikogena u mišićima. Osim toga, kofein ubrzava metabolizam, pa tijelo tijekom dana troši više kalorija. Ispijanje kave prije treninga dodatno pojačava taj učinak. Kofein i ostali sastojci u kavi smanjuju apetit, tako da ćete manje jesti.

kava i cardio

3.Sprječava razne bolesti

Još jedna velika prednost ispijanja kave krije se u zaštiti tijela od različitih bolesti. Naime, kava je bogata antioksidansima koji štite organizam od oštećenja slobodnih radikala. Istraživanjem iz 2011. godine dokazano je da je kod osoba koje svakodnevno piju kavu manja vjerojatnost za razvoj dijabetesa, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti i određenih vrsta raka.

4.Poboljšava performanse tijekom treninga

Nekoliko istraživanja dokazalo je povezanost između konzumacije kofeina prije treninga i povećanih performansi za vrijeme treninga. Kofein povećava snagu i izdržljivost, pa sportaši mogu trenirati duže i s većim intenzitetom. Primjerice, u jednom istraživanju ispitanici koji su pili kavu prije trčanja 1500 metara na traci, bili su 4,2 sekunde brži od onih koji nisu pili kavu. Ako tražite nešto što će vam pomoći da izdržite naporan trening, možda je crna kava upravo to što vam treba.

5.Povećava fokus

 Osim što tijelu osigurava dovoljno energije da izdrži naporan trening, šalica kave prije treninga osigurat će vam bolji mentalni fokus. Poboljšani fokus uzrokuje veću produktivnosti i učinkovitost treninga.

kava i trening

Kada je idealno popiti kavu?

Budući da se brzo apsorbira nakon unošenja, od 15 do 45 minuta, svoj vrhunac utjecaja na tijelo dostiže između 30 i 75 minute. Zato je idealno popiti šalicu kave sat vremena prije vježbanja ako trenirate ujutro. No uz kavu je potrebno piti i vodu, kako bi tijelo bilo dovoljno hidrirano.

Ako trenirate navečer možete popiti malo kave ako vam trening počinje u 19 sati. No ako odlazite vježbati kasnije, bolje preskočite svoju kofeinsku dozu. Nemojte žrtvovati san za kavu jer kofein ostaje u organizmu četiri do šest sati nakon pijenja. To je individualno i kod nekoga večernja kava neće izazvati nikakav učinak, dok netko drugi neće moći spavati do kasno u noć.

Kava ima svoje dostojne zamjene ako vježbate navečer, a svejedno želite svoj kofeinski fiks, tada možete izabrati hladnu kavu. One obično imaju manje kofeina. Čajevi ga također sadrže manje.

Written by kava