Kava u kapsulama – revolucija ili opasnost?

Jednostavnost kuhanja kave dosegla je svoj vrhunac. Potreba za brzim i uzbudljivim životom ne pristaje na komplicirane i nekvalitetne kave. Iako je instant kava otkrivena i već postala zamjena mnogim kavopijama za klasično pripremanje kave, brzinu i kvalitetu instant kave zamjenjuje kava u kapsulama. Upravo kava u kapsulama prozvana je kao najveća revolucija u svijetu kvalitetne kave. Zamislite da u dvije minute imate svježe skuhanu kavu, bez pažljivog sipanja kave u držač i s vrhunskom kvalitetom okusa. Ako još niste isprobali kavu u kapsulama, uzmite šalicu svoje kave u ruke i krenite s nama u zanimljivo istraživanje ove najveće revolucije u svijetu kave!

kapsule

Staklo, vrećice, filtar papir, kapsule…

Od stakla i plastike pa do limenki – ambalaža u kojima se kava čuva može biti doista raznovrsna. Kako raste sve veća potreba za brzo gotovom kavom, postavilo se pitanje zašto se kava ne bi mogla pripremati baš kao i čaj?!

filtar-papir_kava

Kava u filtar papiru, baš kao onog od čaja, razvijena je u svrhe boljeg čuvanja instant kave kako bi se kvaliteta okusa i mirisa što dulje zadržala. Filtar papir vrećice u sebi sadrže pomiješanu instant kavu s finom mljevenom kavom. Kao što smo već rekli, pripremanje ove kave je doista jednostavno. Sve što je potrebno je vruća voda, u koju se stavi vrećica kave. Nakon tri minute, kava je spremna!

S druge strane, kava u kapsulama je nešto drugačija od kave u vrećicama. Kapsule su napravljene od plastike ili aluminija, a do nedavno je dizajnom odgovarala samo za određene aparate za kavu, odnosno nije se mogla koristiti jedna kapsula na aparatima više proizvođača. Danas, stvar je jednostavnija. No, vratimo se na početak. Od kuda uopće ova ideja kave u kapsulama?

Kako je započela revolucija?

Pionir u pokretanju i realizaciji ove ideje je Nespresso®. Dobivanje kave na način da uzmete kapsulu, stavite u aparat i pritisnete gumb prepoznato je kao velika revolucija koja omogućava brzo i jednostavno pripremanje kave.

Preciznije, 1976. godine, zaposlenik Nestlé-a, Eric Favre, patentirao je i predstavio Nespresso sistem kuhanja kave u Švicarskoj. Kao i niz drugih uspješnih patenata, ove kapsule se nisu proslavile u početku.

Tek desetak godina kasnije, proizvod postaje poznatiji zahvaljujući tadašnjem glavnom direktoru Jean-Paul Gaillardu. Zatim 1990. godine, Nestlé je napokon potpisao prvi ugovor sa tvrtkom Turmix i tako započeo s prodavanjem kave u kapsulama u Švicarskoj.

nespresso-kapsule

Nakon što su kapsule protekle kroz tržište, odjednom su postale zanimljive i brojnim drugim tvrtkama, pa tako Nestlé sklapa brojne ugovore sa popularnim brandovima poput Philips, Siemens, Krups i De’Longhi.

U suradnji s njima, kreiraju se aparati za kavu koji će odgovarati ovim kapsulama. No, 2012. godine, Nespresso® patent ističe. To je potaknulo zanimljive promjene na poslovnom tržištu. Tako je brojna konkurencija napokon počela trljati ruke i zadovoljno se bacati u kreiranje svojih verzija aparata i kava u kapsulama.

Tako primjerice, Švicarska start up tvrtka Nexpod nudi „punjive“ kapsule koje odgovaraju aparatima Nespressa, ali su posebne po tome što se ne moraju bacati nakon korištenja, nego koristiti više puta. U svakom slučaju, danas kapsule dolaze u različitim veličinama te se tako sortiraju po kompatibilnosti.

punjiva_kapsula

Brojne su tvrtke započele izradu vlastitih kapsula upravo iz razloga što je to najprofitabilniji posao na tržištu kave. No, jedan je proizvođač trenutno pravi trn u oku giganta Nestlé-a. Bivši šef, Jean-Paul Gaillard, pokrenuo je vlastitu tvrtku Ethical Coffee Co. (ECC) koja se bavi proizvodnjom biorazgradivih espresso kapsula.

ECC je navodno godinama pokušavao dobiti kapsule koje neće odgovarati Nespresso aparatima. Kako god bilo, na tržištu nikada nije mirno pa tako trenutno stanje pokazuje kako kapsule alternativnih proizvođača obuhvaćaju 15% tržišta i sve više, polako i sigurno, rastu boreći se protiv dominacije i visokih cijena velikih korporacija.

Kako je već spomenuto, čitav je niz različitih proizvođača kapsula. Nekada je jedna određena kapsula odgovarala samo određenom aparatu, odnosno nije se moglo kombinirati s drugim proizvođačem aparata. Nakon što je istekao patent 2012. godine i nakon što se dogodila eksplozija alternativnih proizvođača ovih kapsula i aparata, danas je moguće korištenje kapsula neke jeftinije marke sa skupljim i kvalitetnijim aparatima.

Tako je primjerice australska tvrtka PodCafe osmislila kapsulu koja se može koristiti više puta, ali koja i svojom veličinom odgovara svim Nespresso aparatima. Uz to, ta kapsula omogućava i pripremanje ne samo kave, nego i drugih toplih napitaka poput čaja ili vruće čokolade.

casa_kave1

Cijena jedne kapsule kreće se između 1,5 do 4 kune, dok naravno one biorazgradive koštaju daleko više. Tako primjerice, za deset biorazgradivih kapsula australske tvrtke PodCafe izdvojit ćete oko 200-tinjak kuna. Inače, jedna biorazgradiva kapsula košta oko 25 kuna. Gledajući i uspoređujući ih s kupovnom kavom u zrnu, to i nije najekonomičnije rješenje.

Na koju god opciju se odlučili, bitno je ostati pametan potrošač određenih proizvoda koji kombinira kvalitetu proizvoda s prihvatljivijim cijenama, jer kao što već znamo – ako je nešto poprilično skuplje, ne znači da je najbolje.

Posebnost kapsula

Iako ste ih već sigurno vidjeli, izgled kapsula je u obliku zvonca te su napravljene, kao što je već spomenuto, od plastike ili aluminija, a gornji dio je pokriven s tankom aluminijskom opnom.

Zahvaljujući dobroj hermetičkoj izolaciji, aroma kave će se zadržati maksimalno od trenutka zatvaranja kapsule do trenutka otvaranja i konzumacije. Svaka od kapsula u sebi sadrži 5 do 6 grama mljevene kave, a jedna kapsula odgovara jednoj šalici kave.

Uz kapsule se mogu pripremati kratke, ali i duge kave. Tako jedna kapsula može proizvesti 40 ml espressa ili 110 ml produljene kave.

casa_kave2

Kako bi se ublažile zabrinutosti oko materijala od kojih je kapsula napravljena, unutrašnjost kapsula premazana je lakom koji se može koristiti u prehrambene svrhe i koji zadržava kvalitetu kave.

Za korištenje kapsula, potrebno je napuniti spremnik za vodu, a kavu staviti u pretinac na vrhu aparata za kavu. Zatvaranjem tog pretinca, kapsula se automatski otvara za kuhanje. Pokretanjem aparata za kavu, voda se u aparatu grije i uz pritisak prolazi kroz kapsulu. Tijekom tog procesa, s druge strane aparata, u šalicu ističe kava koja odmah mami svojim mirisom.

aparat_kava

Proces traje jednako ili pak brže od ostalih aparata za kavu, no glavna prednost je što se nakon korištenja kapsule bacaju u smeće i tako pojednostavljuju održavanje higijene samog aparata.

No, s druge strane, ako uzmemo u obzir da je jedna kapsula potrebna za jednu šalica kave, a kapsule su napravljene uglavnom od plastike ili aluminija, postavlja se pitanje koliko je to uopće ekološko?

Kapsulama protiv ekologije?

Kako bi jasnije dobili uvid u ovu negativnu stranu kave u kapsulama, poslužit ćemo se brojkama. Ukoliko kapsule koje se koriste nisu recikliranog materijala, tada svaka kapsula u sebi ima 1 g aluminija. Usporedbe radi, jedna limenka nekog pića sadrži 13 g aluminija.

Aluminij je teško razgradiv te se za recikliranje koristi do 5% energije potrebne za proizvodnju aluminija. Unatoč tome, Nestlé do sada nije pokrenuo neki važniji program za edukaciju o reciklaži, osim u nekoliko gradova Švicarske. Mnoge grupe pojedinaca to kritiziraju, dok druge grupe organiziraju mjesta za reciklažu diljem Francuske i Švicarske.

Što se krije unutar kapsule?

kapsula_sastav

Ako već niste sami istražili sastav same kapsule, donosimo vam detaljan presjek kapsule. Pod brojem (1) je gornji poklopac za koji smo rekli da je u većini slučajeva od aluminija. Broj (2) označava tijelo kapsule, a (3) dno s malim bodljama. Broj (4) je mjesto na kojem kava curi tijekom kuhanja, a na broju (5) nalazi se deblji filter. Dio pod (6) je folija od aluminija, (7) pretinac za kavu i mlijeko u prahu. (8) je plastična opna koja odvaja kavu od (9) djela za kompenzaciju.

Što je bolje – kava u kapsulama ili zrnca kave?

U jednom od naših članaka, već smo spomenuli kako je princip pripremanja kave u prošlosti bio nešto dulji. No, u nekim zemljama, to je još uvijek proces u kojem se svježa zrna kave prže a nakon toga kuhaju u vrućoj vodi.

kava_zrnca

Ubrzani stil života prisiljava na osmišljavanje jednostavnog načina pripremanja i korištenja kave. Naravno, kao što ste mogli pročitati, ovaj ubrzani stil života u kapsuli možda je dobar, ali poprilično je štetan za okoliš.

Prednost zrnca nad kapsulama zasigurno je u cijelom procesu pripremanja kave. Primjerice, sa zrncima kave ili s već samljevenom kavom, imamo kontrolu kad jačinom, okusom i kvalitetom kave. Dodajući obično mlijeko, a ne mlijeko u prahu, olakšava se način izrade guste pjene ukoliko želimo popiti capuccino.

aparat_za_kavu

S druge strane, aparati za kapsule danas su doista kvalitetno napravljeni i mogu se pronaći po pristupačnim cijenama za razliku od espresso aparata. No, valja imati na umu da će konačna cijena postati nešto veća nakon kupovine skupih kapsula. Stoga, za one koji ne doživljavaju pripremanje kave kao svakodnevni ritual i žele popiti jednu brzu kavu tijekom dana, espresso kapsule su sasvim dobro rješenje.

Ako ste u dilemi za kupnju običnog espresso ili aparata za kavu u kapsulama, svakako bismo vam preporučili da zbrojite i usporedite cijene različitih brendova, računajući i cijenu kave koju biste konzumirali (mljevena, u zrnu ili kapsulama), jer na kraju dana kava je ta koja odlučuje o skupljoj ili jeftinijoj opciji, a sam aparat za kavu je jednokratna investicija.

I za kraj, pogledajte iz prve ruke kako se točno koristi jedan od aparata za kapsule!

Written by kava