Kako kava utječe na mozak?

Šalica kave uz doručak, pa šalica na poslu, zatim nekoliko šalica kave s mlijekom u uredu, espresso nakon večere – zdrava navika ili pak ovisnost?

Znamo da kava služi da nas održava budnima i da nam daje snagu potrebnu da preživimo dan pun novih izazova. Jeste li se ikada zapitali kako ovaj tamni napitak utječe na vas? Što kava zapravo čini našem mozgu?

utjecaj_kave_na_mozak

Nakon buđenja, kemijski spoj adenozin polako se nakuplja u našem mozgu – priključuje se na receptore za adenozin u mozgu. Adenozin je supstancija koja nastaje u našem organizmu kao produkt pojačanog metabolizma i signalizira nam umor, to jest potrebu za odmorom.

Kako dan ide kraju tako je sve više adenozina u nama što nas čini umornijima. Tijekom noći, dok se odmaramo, koncentracija se polako smanjuje, te se ujutro budimo odmorni.

Spojevi kofeina strukturno su jako sličnog oblika kao spojevi adenozina, zato kofein nadjačava adenozin i mi se osjećamo budnima. Nakon što popijemo kavu, kofein putuje krvotokom i dolazi do mozga gdje se događa borba između kofeina i adenozina.

Kofein, u toj borbi pobjeđuje te se spaja na receptore adenozina u mozgu – izostaje osjećaj pospanosti. On pojačava pozornost, izaziva budnost i poboljšava memoriju.

kava_i_mozak

Iako je kofein relativno neotrovan, može izazvati ovisnost. Previše kave ili čaja (koji sadrži oko dvije trećine količine kofeina koji se nalazi u instant-kavi) može izazvati drhtanje, znojenje, ubrzano disanje, nesanicu i potaknuti napadaje migrene.

Međutim, treba izbjegavati iznenadno ukidanje kofeina jer se time može izazvati teška glavobolja, razdražljivost i umor.

Ukratko, što više kave pijete, to ćete se osjećati budnije, ali nakon nekog vremena umor nadvlada. Više pogledajte u videu:

 

Utjecaj kave na zdravlje

Umjereno konzumiranje kave ne šteti, u normalnim količinama pomaže u otklanjanju umora, poboljšava mentalne sposobnosti, ali malo ih je upoznato s činjenicom da je kava bogat izvor antioksidansa, koji pozitivno djeluju na tjelesne funkcije.

Naravno to ne znači da se voće i povrće može zamijeniti kavom, ali svakako veseli sve kavoljupce.

No, istraživanja su pokazala da se muškarci koji piju više od šest šalica kave dnevno izlažu povećanom riziku od srčanih bolesti. Međutim, rizik je više povezan s načinom pripravljanja kave nego sa samim kofeinskim sadržajem.

kava_i_srce

Kad popijete šalicu kave, ubrza vam se rad srca i neznatno se podigne krvni tlak. Ipak, umjereno pijenje kave ne uzrokuje visok tlak.

Čak ni ljudi koji već imaju visok tlak ne moraju posve prestati piti kavu. Donedavno je vladalo uvjerenje da osobe koje su imale srčani udar moraju izbjegavati kavu ili piti napitke koje ne sadrže kofein.

Tvrdilo se da kava, ili kofein, uzrokuje nenormalan srčani ritam i povećava mogućnost sljedećega srčanog udara.

Međutim, najnovija istraživanja izvršena u Engleskoj i Americi pokazala su da ispijanje filtrirane kave među žrtvama srčanog udara ne dovodi do nenormalnog srčanog ritma. Stoga ne morate izbjegavati kavu ako ste preživjeli srčani udar.

kava_zdravlje

Opovrgnuti su navodi da se rizik od raka gušterače ili bilo kojeg drugog oblika raka povećava ispijanjem kave, dok nedavna istraživanja kažu kako se time, zapravo, smanjuje opasnost od raka debelog crijeva.

Kako god, žene ne bi trebale piti previše kave. Istraživanja su pokazala kako se žene koje piju više od tri ili četiri šalice dnevno suočavaju sa smanjenom plodnošću i povećanim rizikom od krhkih kostiju (osteoporoza) poslije menopauze.

Također, kava je jak diuretik , što znači da izvlači vodu iz tijela, pa je uz kavu uvijek preporučljivo piti vodu.

Sve u svemu, dragi naši kavoljupci, naš najdraži napitak kojeg toliko volimo, može biti bez ikakvih opasnosti, ali može nam i zadati svakakve muke po zdravlju.

No, dokle god ovaj fini tamni napitak konzumiramo u umjerenim količinama, naši doktori će biti zadovoljeni našim zdravlje, a mi ćemo biti zadovoljni jer nas ništa ne može razdvojiti od najfinije kave.

Written by kava