Dva nova istraživanja su pokazala da ljubitelji kave žive dulje

Naša opsesija ispijanja kave mogla bi imati neočekivane zdravstvene prednosti i čak povećati životni vijek za devet minuta dnevno, pokazalo je novo istraživanje. Pogledajte naš članak gdje smo pisali o tome kako kava utječe na zdravlje.

Najveća istraživanja ikada provedena u ispijanju kave, otkrila su da čak i jedna šalica kave na dan smanjuje rizik od umiranja (uključujući bolesti srca i moždani udar) i dramatično smanjuje šansu za smrt od probavnih problema. Studije pokazuju da je zaštitni učinak kave biološki vjerodostojan jer sadrži antioksidante i sredstva za pojačavanje imuniteta koji sprečavaju inzulinsku rezistenciju, smanjuju upale i poboljšavaju funkciju jetre.

Jedna od dvije nedavno objavljene studije ispitala je više od 520.000 ljudi u 10 europskih zemalja, čime je postala dosad najveće istraživanje o kavi i smrtnosti, a pokazala je da kava može znatno produljiti život.

Još zanimljivija je druga studija iz Sveučilišta Južne Kalifornije koja je pokazala da je pijenje 2-4 šalice kave dnevno povezano s nižim stopama smrtnosti na svim vrstama rasa. Ona je bila drugačija od prve jer se više usredotočila na stanovništvo koje nije bijele boje kože. Ispitano je više od 185.000 Afroamerikanaca, Indijanaca, Havajaca, japanskih Amerikanaca i drugih te pokazalo da kava produlje život i kod različitih rasa.

Oni koji su izvijestili da su pili dvije ili tri šalice kave dnevno imali su 18% manju vjerojatnost smrti u usporedbi s onima koji nisu pili kavu tijekom 16-godišnjeg ispitnog razdoblja, navodi se u studiji. S obzirom na ove vrlo različite populacije, različite životne stilove i prehrambene navike uvijek su dolazili do sličnih uzoraka.

Oba su istraživanja odvojila pušače od nepušača, budući da je poznato da pušenje smanjuje životni vijek i povezano je s različitim bolestima. Međutim, otkrili su da kava ima i inverzne učinke na smrtnost za pušače. Čini se da pušenje ne uklanja učinke kave. Nije važno da li pušite ili ne, još uvijek ima potencijalnog blagotvornog utjecaja kave na smrtnost.

Znanstvenici se nadaju da će i dalje detaljno proučavati kavu kako bi shvatili koji spojevi daju pozitivne učinke na zdravlje i čak razmišljaju o tome da pijenje kave postane važna intervencija javnog zdravstva jer kava ne samo da je sigurna već i štiti populaciju od raznih bolesti.

Stoga, kavoljupci i dalje uživajte u ispijanju kavice. A vi koji nikada niste pili kavu morate razmisliti o tome kako biste trebali početi.

Written by kava