Hladna ili topla kava – koja je bolja i snažnije djeluje?

Sigurno ste čuli kako je hladna kava odlična za lijep ten, a topla kava ima puno bolju aromu. Bitka između toga koja je od tih kava bolja za zdravlje gotovo je vječna tema, no ovo toplo ljetno vrijeme svakako ide u prilog hladnoj kavi. Stoga vam mi na jednom mjestu donosimo sve tajne koje skrivaju topla i hladna kava, a na vama je da odaberete pobjednika!

Topla kava

Topla kava

Mnoge istinske kavopije smatraju kako neke vrste kave jednostavno ne idu s hladnim mlijekom. Tako primjerice, espresso s hladnim mlijekom uspoređuju s ispijanjem tople vode tijekom vrućih ljetnih mjeseci – to jednostavno ne ide zajedno.

Topla kava nije najbolje rješenje u kombinaciji s ljetnim danima i pojačanim znojenjem. Razlog tome leži u nekoliko bitnih utjecaja. Prije svega, kava isprva podiže krvni tlak, no nakon tog kratkoročnog utjecaja, tlak naglo počinje padati. Ako se to dogodi za vrijeme boravka na velikim vrućinama, to može izazvati vrtoglavicu ili mučninu.

Osim toga, moguća je dehidracija tijela. Do toga dolazi tako da kava ubrzava cijeli sistem u tijelu, pa puls raste i potiče se jače izlučivanje tekućine iz tijela. To je upravo jedan od razloga zašto vam u kafićima uz naručenu kavu uvijek donosu jednu čašu vode.

Kava s mlijekom i čaša vode

Stoga, potrebno je nadoknaditi tekućinu koju smo izgubili unosom kave. Kada se to ponovno kombinira s vrućim ljetnim danima, dehidracija između ostalog može isušiti kožu i dodatno joj naštetiti (stvaranje bora) zbog izlaganja suncu.

Tako da je toplu kavu u ljetne mjesece možda bolje zamijeniti s nešto osvježavajućim rashlađenim pićima ili uz šalicu kave obavezno konzumirati barem jednu čašu vode.

Topla kava kao stvorena za hladne zimske dane

Za razliku od ljeta i proljeća, tijekom jeseni i zime topla kava je uz čaj najčešći izbor pića. Daje nam energiju i drži nas ugrijanima, a mnogi je pripravljaju uz razne druge začine kao što su pepermint, đumbir ili u kombinaciji s alkoholom. Nerijetko se dodaje i šlag, a zanimljiva je informacija da upravo kava sa šlagom ostaje topla čak 20% dulje vremena.

Vruća kava

Neovisno o godišnjem dobu i temperaturi, bitno je napomenuti kako ispijanje kave na prazan želudac ne bi trebala biti svakodnevna praksa. Bilo da se radi o toploj ili hladnoj kavi, ona iritira želučani sluznicu što može dovesti do mučnine i sličnih nuspojava.

Što to zajedničko imaju topla kava i socijalna psihologija?…

Prema eksperimentalnim istraživanjima na Sveučilištu Colorado Boulder, držanjem tople šalice kave, nesvjesno predstavljamo „topliju stranu sebe“, odnosno izgledamo otvoreniji, ugodniji i prijateljski nastrojeni.

Kava i prijateljstvo

U ovom istraživanju, pojedinci su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je držala topli napitak u rukama, dok je druga grupa pojedinaca bila bez kave i trebala je prići pojedincima iz prve grupe. Nakon upoznavanja, rezultati su bili zapanjujući. Prema percepciji onih koji nisu imali kavu, „ocijenili“ su karakter ovih koji drže kavu kao prijateljski, ugodan i topao.

…a topla kava i kemija?

Zrnca kave u sebi sadrže različita ulja, kiseline i ostale aromatične molekule koje doprinose aromi ovog napitka. Kako bi se izvukao maksimum arome iz zrnaca kave potrebno je paziti na nekoliko stvari kao što je, između ostalog, i temperatura vode.

Optimalna temperatura vode je između 90 i 96 C stupnjeva. Miješanje kave i te temperature, pripravlja se napitak punog okusa i mirisa. S druge strane, što je voda ispod ili iznad navedene temperature, gubi se taj bogati i puni okus svih aroma koje kava sadrži, odnosno gubi se na kvaliteti okusa. Stoga ako želite popiti kavu i u potpunosti uživati u njezinom okusu, prednost se daje toploj kavi nad hladnom kavom.

Nasuprot tome, kada takva savršeno pripravljena kava odstoji neko vrijeme, onda dobiva kiseli okus. Razlog tome je što ulja u zrncima kave oksidiraju. Uz to, kiseline prolaze proces degradacije i stoga okus kave postaje ujedno i gorak.

Hladna kava

Iako je topla kava poznata još od pamtivijeka, malo tko može sa sigurnošću pričati o povijesti hladne kave. Brojne su verzije njezina otkrića. Neki tvrde kako je postala popularna u 1960- ima, dok neki ističu kako povijest hladne kave doseže čak u 1600. godinu i da su za to zaslužni Peruanci. Prema pričama, oni su kasnije predstavili hladnu kavu Nizozemcima koji su kao svjetski trgovci proširili riječ prema istoku u Japan i Indoneziju.

Hladna kava

Danas, hladna kava postala je jedno od popularnijih pića tijekom ljetnih mjeseci. Bilo da dodajete samo hladno mlijeko, nekoliko kockica leda ili pak kavu miješate s hladnom vodom, pravi način pripravljanja ovog hladnog napitka je taj da se kuha čak dva puta! Zašto? Tijekom drugog kuhanja, kava dobiva jači okus.

Upravo to pridonosi i njezinoj većoj cijeni. Uz duži postupak pripravljanja, hladna kava se najčešće servira u puno većoj količini nego topla kava. Također, ledena kava može trajati čak i dva do tri dana u hladnjaku bez da izgubi svoja prava svojstva!

Osim toga, hladna kava oslobađa čak 67% manje kiselina, jer ne prolazi proces zagrijavanja. No isto tako, sadrži puno manju količinu kofeina od tople kave, i to za čak 20% ! Glavni razlog tome su veće količine vode ili dodavanje leda koji razrijedi kavu. Stoga se u tom slučaju preporučuje kuhanje nešto jače kave, kako bi zadržala svoj učinak u davanju energije.

Kava s ledom

Hladna kava u misiji ljepote

Gotovo pa svaka pripadnica ljepšeg spola zna za ljekovitost kave. Bilo da se radi o celulitu, pilingu kože, niz je recepata za ljepotu koji uključuju kavu!

Hladna kava sadrži više vode i nije vruća, što u kombinaciji s kofeinom odlično utječe na kožu. Kofein učvršćuje i štiti kožu od isušivanja, a voda je hidratizira.

Tako primjerice za osvježenje i revitalizaciju kože lica, zaleđena kava se treba usitniti i zatim umasirati u lice. Ako se tome doda još jedan limun, dobivate još bolju kombinaciju osvježenja i čišćenja kože.

Oprez!

Zasluge za unošenje većih količina šećera i ugljikohidrata u tijelo, pripadaju upravo hladnoj kavi! Stoga mnogi savjetuju da nakon što ispijete hladnu kavu, otrčite odmah u teretanu ili preskočite večeru. Zašto? Upravo ste kroz nju unijeli popriličan broj kalorija – čak preko 500 kalorija! Što je duplo više od obične tople kave s kojom započinjete dan.

Velika kava

Hladna kava dobro služi za poticanje probave i olakšava topljenje masnih naslaga. No, to se odnosi isključivo za kavu koja je pripremljena na pravi način. Hladne kave koje uključuju instant napitke znaju biti vrlo nezdrave i osim što nas ohlade u toplim ljetnim mjesecima, nemaju druge pozitivne učinke.

Stoga kada konzumirate hladnu kavu, valja izbjegavati dodatno dodavanje okusa kao što je šlag ili različiti sirupi za pojačavanje okusa.

I za kraj, dobro je znati…

Kako bi izbjegli spomenute negativne efekte hladne kave, donosimo vam nekoliko načina izrade koje možete pripremiti kod kuće!

Osnovni proces, prema Toddy sustavu, je da mljevenu kavu pomiješajte s hladnom vodom i ostavite je 12 sati u hladnjaku. Nakon toga, mješavinu procijedite i pijte. S obzirom na to da je hladna kava zbog svojih kemijskih svojstava već slađa od tople kave, vjerojatno vam šećer neće biti potreban.

Drugi način za pripremu hladne kave je da skuhate kavu kao i inače, s tim da stavite nešto više kave kako bi bila jača i kako se učinak kofeina kasnije ne bi smanjio pri razrjeđivanju s vodom. Ako volite zaslađenu kavu, dodajte šećer prilikom kuhanja. Kada se skuha, ostavite kavu u staklenoj posudi da se ohladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga je premjestite u hladnjak i ostavite da se dodatno ohladi. A za pravu ledenu kavu, možete dodati još nekoliko kockica leda.

Written by kava